Tíz Pest megyei országgyűlési választókerület területét változtatná meg az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a Párbeszéd javaslatára. A testület csütörtöki ülésén 32 igen, 2 nem szavazattal, és egy tartózkodás mellett fogadta el az indítványt, amelyet majd az Országgyűlés hagyhat jóvá.

A módosítás érintené a dunakeszi központú választókerületet is. A változtatásra azért van szükség, mert a 2018-as országgyűlési képviselő-választáson két választókerület (Budakeszi és Dunakeszi) választópolgárainak száma jelentősen, 20 százalékkal több volt az országgyűlési egyéni választókerületek választásra jogosultjainak országos számtani átlagánál, 74 874 főnél. Burány Sándor (Párbeszéd) a vitában elmondta, hogy előterjesztésük lényegében Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda korábbi vezetőjének javaslatcsomagján alapul.

A kérdés, hogy ezt valóban megteszik-e a mai vagy a holnapi szavazáson.

Korábban már töbször írtunk arról, hogy ez mennyiben érintené a mi választói körzetünket. Nos, a dunakeszi központú választókerület annyiban alakulna át, ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot, hogy Erdőkertes egy másik körzetbe kerül, míg Szigetmonostor, esetleg még egy kistelepülés “csatlakozna” Dunakeszihez. Megnéztük a 2018-as eredményeket, és ebből az derül ki, hogy Erdőkertessel egy átlagos körzet távozna. Magyarán Tuzson Bence itt hozta a rá jellemző 44-45 százalékot, míg Szigetmonostornál egy másik fideszes jelölt 52 százalékot szerzett. Kérdés, hogy az újonnan érkezők párt vagy egyéni szimpátia alapján szavaznának. Az is árnyalja a képet, hogy összességében többen “távoznának”, ami szavazattömegben veszteség a kormánypártoknak, viszont arányaiban akár nyereség is lehet, de itt ugye minden voks számít, hiszen egyéni körzetről van szó.

Az azonban biztosnak látszik, ha megszavazzák, akkor sem lesz döntő változás. A megyében nem jön létre olyan körzet, ahol jellemzően a kormánypártok, vagy pedig az ellenzék számítana a voksolás esélyesének.

Mindenesetre

ez az utolsó esély a módosításra, hiszen a választójogi törvényhez 2021-ben, a 2022-es szavazás miatt már tilos hozzányúlni.

Gulyás Gergely miniszter korábban azt mondta: a választókerületek módosításához csak akkor nyúl a kormány, ha abban teljes konszenzus lesz, vagyis azt az ellenzék is támogatja. Ellenkező esetben a 2018-as választókerületek beosztásával rendezik meg a 2022-es választást. Jelen esetben pedig egy ellenzéki javaslatról van szó.

Kérdés, hogy a kormánypártok miképpen szavaznak, de az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága 32 igen, 2 nem szavazattal, és egy tartózkodás mellett elfogadta az egyes választási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott indítványt, amelyet az Országgyűlés hagyhat jóvá.

Az azonban biztosnak látszik, hogy a kamupártok elleni javaslatot megszavazzák majd. Annak lényege, hogy több sikeres egyéni jelöltállítás szükséges egy pártnak az országos listához. Elemzők szerint ez az ellenzéket egységesebb indulás felé tolja, és nehezíti a kizárólag a kampánytámogatásokért listát állító kamupártok helyzetét. Ma még nem világos, hogy ez kedvező vagy sem az ellenzék számára 2022-ben, amely jelenleg nem ért egyet a javaslattal.