Úgy tűnik, nem változtatják meg az egyéni választási körzeteket a 2022-as szavazásra. Legalábbis erről beszélt a Kormányinfón Gulyás Gergely, pedig erre törvényi kötelezettsége volna a kormánynak.

Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolt, azt mondta: a választókerületek módosításához csak akkor nyúl a kormány, ha abban teljes konszenzus lesz, vagyis az ellenzék is támogatja. Ellenkező esetben a 2018-as választókerületek beosztásával rendezik meg a 2022-es választást.

A képet árnyalja, hogy a párbeszédes Szabó Tímea készített egy javaslatot, amelyet a fellelhető dokumentumok szerint november 24-én benyújtott az országgyűlés elnökének.

Ennek érdekessége, hogy Csömör és Erdőkertes kikerülne az 5. választókörzetből, azaz a miénkből, és Pócsmegyer, valamint Szigetmonostor kerülne bele. Átnézve a legutóbbi választási eredményeket, nem egyértelmű, hogy ezen ki nyerne, Csömörön például a baloldal 36 százalékot kapott, Tuzson Bence pedig több, mint 43-at. Erdőkertesen hasonló eredmény született. A két érkező településen azonban ennél nagyobb arányban nyert a kormánypárti jelölt, viszont kisebb létszámúak.

Mindez azért kérdés, mert amikor Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda volt elnöke a nyáron bejelentette nyugdíjba vonulását, akkor emlékeztetett, hogy Pest megyében meg kell változtatni a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztását úgy, hogy ezek lakosságszáma megfeleljen a törvénynek. A 2011-es választási törvény szerint ugyanis az egyes kerületekben a választásra jogosultak számának megközelítően azonosnak kell lennie.

A parlament kizárólag ebben az évben, azaz 2020-ban módosíthatja a választójogi törvényt, 2021-ben, a közelgő 2022-es választások miatt már nem.