A kötet azokat az ICF (a világ legnagyobb coachszakmát képviselő szervezete) által elfogadott viselkedési és etikai normákat, szakmai kompetenciákat mutatja be, amelyek meghatározzák a coachok tevékenységét és működését. „Akár most tanulod a coachhivatást, akár tapasztalt szupervizor, mentor, tréner vagy oktató vagy, ez a könyv alapvető fontosságú társad” – ajánlják munkájukat a szerzők, akik több évtizedes tapasztalatokat és a legújabb kutatásokat összegzik a kézikönyvben.

Sokan nevezik magukat coachnak, ám jogos a kérdés: rendelkeznek-e mindazzal a tudással, amely ehhez a szakmához kell, amitől valaki professzionális coachcsá válik? Vajon megfelel-e az illető működése a nemzetközi coachingsztenderdnek? Hogy a válaszok egyértelműen igenek legyenek, az ICF megalkotta a mestercoach- (MCC), a tapasztaltcoach- (PCC) és a gyakorlottcoach- (ACC) minősítési eljárást, amelynek keretében a coachok folyamatos továbbképzése biztosított.

Az Így lehetsz coach azt mutatja be, mit kell tudnia egy professzionális coachnak, akit a világ bármely táján elfogadnak, és aki szabadon, szakmaisága teljében dolgozhat. Olyan átfogó útmutató ez, amely az alapoktól indul, és elvezet a mesteri tudáshoz. Ugyanakkor a könyvben minden olyan olvasó találhat valami számára hasznosat, akit érdekel a személyes fejlődése és mások fejlesztése. Két dolog teszi a coachingot szakmává: a jól körül határolt készségek és az etikus működés – hangsúlyozzák a szerzők, és részletesen taglalják az ICF által elfogadott szakmai kompetenciákat és viselkedési normákat. Akkor lesz valaki szakszerű, és akkor nevezheti magát hitelt érdemlően coachnak, ha ezek mentén dolgozik. Az ügyfélnek nyújtott coachingszolgáltatás így lesz egységes és megbízható.

A szerzők kiemelik, hogy a szakmával együtt jár a folyamatos tanulás és az önfejlesztés. A coach folyamatos fejlődés iránti igénye jó példaként szolgál az ügyfél számára. „Tudatosságunkat – az önismerettel a fókuszban – és szakmai tudástárunkat mindig bővíteni és élesíteni kell.” Ennek megvalósításához is inspirációt és útmutatást nyújt a könyv.

Megismerhetjük a coachingirányzatokat, valamint a különféle coachmódszereket. A mentorálás és a szupervízió – mint a coaching társszakmái – ugyancsak megjelennek egy-egy fejezetben. A kötet bevezet a coacheszközök gazdag tárházába is.

A könyvből kiviláglik, hogy az egységes szakmai paraméterek nem azt jelentik, hogy minden coaching egy kaptafára megy. A közös kereteken belül rengeteg kreativitás és különböző coachingmegközelítés érvényesülhet – a könyv ezeket is érinti –, tehát a coach megmutathatja egyéni és egyedi stílusát, képviselheti a neki leginkább megfelelő irányzatot.

Ebben szinte kötelező jelleggel jelenik meg az a rugalmasság és agilitás, amellyel „az ügyfélhez igazodunk, az ő igényeit és tanulási stílusát vesszük maximálisan figyelembe a munkánk során. Mert a coach az ügyfélért van, az ügyfél gondolkodását, problémamegoldását, döntéshozatalát támogatja, az ügyfél önmegvalósítását helyezi a középpontba” – nyomatékosítják a szerzők.

A kötet külön fejezetet szentel annak bemutatására, miként lehetséges ACC-, PCC-, illetve MCC-szintű minősített coachcsá válni.

A szerzők

Jonathan Passmore a pszichológia doktora, a viselkedésváltozás globális szakértője. A Henley Business School professzora. Neve ott van a Thinkers 50 és a Global Gurus listákon is. Ő a világ egyik legtöbbet publikáló coacha. Az elmúlt két évtizedben executive coachként, tanácsadóként és oktatóként több száz vezetővel, politikussal dolgozott.

Tracy Sinclair vezetői coach és tanácsadó. Vállalkozása coachingszolgáltatásokat és coachingkultúra-tanácsadást kínál vállalatok számára, valamint ICF-akkreditált coachspecifikus képzést, mentorálást és szupervízió-szolgáltatást nyújt hivatásos coachoknak.

Ábri Judit ICF Mester Coach (MCC), a Coaching Határok Nélkül alapítója, a Henley Business School mentorcoacha és vizsgáztató tanára.

Az Így lehetsz coach című kötet, valamint a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) korábban megjelent kiadványai megvásárolhatók a PABooks könyvesboltjában, a Bölcs Várban, valamint webáruházában, a www.pallasathenekiado.hu oldalon.

A kiadó kiemelt figyelmet fordít a közösségépítésre is. Facebook-oldalán (www.facebook.com/PallasAtheneKiado) és podcastcsatornáján (elérhető a Spotify- és az iTunes-platformokon) az érdeklődők további hasznos, érdekes információkat találhatnak a megjelenő könyvekről és a hozzájuk kapcsolódó eseményekről.

Előző cikkBronzot vívott ki magának a VSD kardozója
Következő cikkIgazán jó helyre került az Év szociális munkása elismerés