​Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a húsvéti utazásokról beszélt az M1 adásában. A szakértő Dunakeszit is kiemelte, ahol fantasztikus játszótereken foglalhatják le magukat a gyerekek a húsvéti időszakban is.

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró szerint a húsvéti ünnepkör időszakának számai alapján a félmilliót is meghaladhatja a vendégéjszakák száma, hiszen sok család üdüléssel tölti a tavaszi szünetet és a húsvéti hosszú hétvégét, a vendégek 80 százaléka 2 vagy 3 éjszakára foglalt szállást.

„Belföldön is nagyon sokat kirándulunk, de jönnek is a külföldi vendégek főleg Budapestre és Magyarország több más területére is. Ez a forgalomban is meglátszik, hiszen ha a tavalyi adatokból indulunk ki, akkor 9,6 milliárdos forgalmat generáltak a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek pedig 18 milliárdot – ezt biztos, hogy elérjük, sőt , szerintem meg is fogjuk haladni” – mondta a turisztikai szakújságíró, aki szerint 2024 akár rekordév is lehet.

A legnépszerűbb úti célok Eger, Gyula és Hajdúszoboszló a hazai legnagyobb szállásfoglaló adatai szerint. A településeken rengeteg húsvéti hagyományőrző programmal várják a vendégeket. Rengeteg húsvéti hagyományokhoz köthető fesztivál van az országban, a legismertebb ezek közül Hollókő, ahol a látogatók megnézhetik, hogyan köszöntötték régen a lányokat ilyenkor. A vödrös locsolás sokaknak lehet újdonság, és nagy élményt nyújt a népviseletbe öltözött hagyományőrzők és a gyönyörű házak látványa is.

Hollókő mellett Ópusztaszer, Balatonfüred, Siófok, Sárvár és Hévíz környéke is népszerű úti célok az ünnepi időszakban, hiszen sokan akár több napra is foglalnak szállást ilyenkor, hogy kipihenjék a fáradalmakat. Olyan is van, aki elnyújtja ezt és akár egy hétig is marad, a tavaszi szünetet kihasználva. A turisztikai szakújságíró szerint akár egy napra is érdemes elutazni, ő például csak a Budapesthez közeli Dunakeszire látogatott el a gyermekivel, ahol egy új játszóteret próbáltak ki.

„Tegnap például Fülöppel, Millával és Jázminnal elmentünk megnézni egy új játszóteret Dunakeszin, ahol van egy űrhajó. Ha már ott voltunk, akkor bementünk ott a közeli cukrászdába is. Egy napra is lehet kirándulni és sokan ezt meg is teszik, a saját kis környezetünket, a szomszéd kis települést is érdemes felfedezni” – mondta dr. Kiss Róbert Richard.

A húsvéti ételek kapcsán jó emlékkel gondolt vissza egy kisvárdai kirándulásra, ahol a régi ízeket idézték meg.

„Édesanyám mindig kaszinótojást és töltött sonkát készített ilyenkor, francia salátával. Elmentem húsvétkor kirándulni Kisvárdára, és ott az egyik barátomnak, Pistinek az anyukája készített nekem kaszinótojást, ami visszaidézte a régi ízeket. Egyszerre voltam vendég valahol, és egyszerre a hagyományokat is felelevenítettük” – mondta a turisztikai szakújságíró.

A külföldi turisták továbbra is főleg Budapestre érkeznek. A legnagyobb számban Németországból, az Egyesült Királyságból, Olaszországból, Spanyolországból és Olaszországból érkeznek, de sokan jönnek a V4 országokból is. A kínai turisták is visszatértek, hiszen Magyarország a schengeni államok közül elsőként fogadott szervezett úton kínai turistákat. Az orosz turisták elmaradnak, ők korábban Budapestre, Hévízre és Hajdúszoboszlóra jöttek, és az izraeli turisták száma is megcsappant, de a szakértők szerint a magyar idegenforgalom pótolni tudta a hiányukat. A külföldieknek Magyarország ár-érték arányban jó úti cél, és az egyik legbiztonságosabb ország, ahová szívesen látogatnak el, hogy felfedezzék természeti és kulturális értékeinket, gyógyvizeinket, gasztronómiának és épített örökségünket.

Előző cikkA végtelenbe és tovább – Járja végig a dunakeszi játszótereket
Következő cikkBrutális, mit ettünk a dunakeszi cukrászdában!