Magyarországon az elmúlt években szinte csak az ingatlanárak növekedéséről lehetett hallani, nem volt ez máshogy eddig városunkban sem. Dunakeszin a téglalakások átlagára 46 százalékkal, míg a panellakásoké több mint 70 százalékkal emelkedett az utóbbi öt évben, mégis úgy néz ki, az árak emelkedése tavaly megállt.

Korábban már megvizsgáltuk a Dunakeszin található panellakások kínálati árának alakulását két éves távlatban. Ekkor kiderült, hogy hosszabb távon a panellakások ára igencsak elszabadult, de tavaly már enyhe csökkenésbe ment át a folyamat. Köszönhető ez a járványhelyzet gazdasági, illetve társadalmi hatásának is, valamint a korábban prognosztizált ingatlanpiaci lufi kidurranásának. Így városunk lakáspiacán is megérezhették a lakástulajdonosok a világjárvány negatív piaci hatásait.

Ebben a cikkünkben kicsit távolabbra tekintünk, és bemutatjuk hogyan változott Dunakeszi ingatlanpiaca az elmúlt öt évben az eladó téglalakások és panellakások tekintetében. Az elemzés elkészítéséhez az Ingatlannet.hu statisztikai adatbázisát vettük alapul, melyben az áralku nélküli kínálati árakat vizsgáltuk.

A panellakások rengeteget drágultak

A statisztikai adatokból kiderül, hogy a panellakások esetén egy átlagos 55 m2 alapterületű ingatlant 16,7 millió forintért vásárolhattunk meg még 2017 elején. Idén januárban egy ugyanekkora ingatlan már 29,7 millió forintba is kerülhet. Ez a különbség igen magas, hiszen több mint 12 millió forintnak, százalékban kifejezve 78%-nak felel meg.

A 2017-es évet a panellakások még 303 ezer Ft/m2-es átlagárral kezdték, egy folyamatos áremelkedés következtében ez az összeg 2020 januárjában már elérte az 550 ezer forintot is négyzetméterenként. 2020 elejéhez képest idén januárban már alacsonyabb áron hirdették lakásukat a tulajdonosok: 540 ezer Ft/m2-ért.

Végig a téglalakások volt a legdrágábbak

A téglalakások tekintetében elmondható, hogy csúcsponton 2020-ban voltak az átlagárak, akkor ugyanis átlagosan 668 ezer forintot ér négyzetméterenként egy téglalakás Dunakeszin

2017-ben egy 70 m2 alapterületű tégla építésű ingatlan 30 millió forintot ért, az ezt követő áremelkedések, sőt még a csökkenések ellenére is 2021 januárjában egy azonos alapterületű ingatlant körülbelül 44,5 millió forintért kínálnak eladásra.  Ez a változás körülbelül 46 százalékos áremelkedésnek felelt meg az évek során.

Öt évvel ezelőtt a téglalakások átlagosan 435 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra. Idén januárban ez az összeg 637 ezer forintra volt tehető négyzetméterenként.

Tudta, hogy növekszik a lakásépítések száma, de csökken a lakásépítési kedv?

A KSH gyorstájékoztatójából megtudhatjuk, hogy 2020 I-III. negyedévében megyénkben 29 százalékkal nőtt az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Építési forma szerint a lakások 77 százalékát családi házas formában adták át. Az új lakások átlagos alapterülete 116 m² volt. Ennek ellenére a lakásépítési kedv 30 százalékkal visszaesett a korábbi év adataihoz képest.