Félmillió forint felett van a panellakások négyzetmétere Dunakeszin. Előző cikkünkben beszámoltunk arról, hogy milyen esélyekkel indulhatnak a mai fiatalok, ha Dunakeszin szeretnének lakást vásárolni. A mostaniban a Dunakeszin található panellakások kínálati árának alakulását vizsgáltuk meg két éves távlatban.

Csaknem megduplázódtak a panellakások négyzetméter árai 2 év alatt

Elemzésünkben 2018 novembere és 2020 novembere közötti időszakban vizsgáljuk meg a kínálati árak alakulását a Dunakeszi településén található panellakások esetében. A 2 éves időtartamot tekintve látható, hogy csaknem megduplázódtak a településen a panelek négyzetméter árai: több, mint 38%-kal kerül többe ma egy négyzetméter. 2018 utolsó negyedévében az átlagos négyzetméter ár 393 ezer forint volt. Ennek értelmében két évvel ezelőtt egy 55nm-es, átlagos paraméterekkel rendelkező panellakás piaci értéke 20 millió forint volt.

A 2019-es évben a lakáspiac szárnyalásának lehettünk tanúi, amely értelmében országos szinten a lakásárak rohamos és meredek ütemű drágulását tapasztaltuk. Ez alól Dunakeszi használtlakás-piaca sem volt kivétel: egy hónap alatt, 2019. március és április között a panellakások négyzetméterenkénti kínálati árai 19,1%-kal ugrottak meg. Ekkor a négyzetméter árak 453 ezerről 539 ezerre nőttek, átlépve ezzel a lélektani, 500 ezer forintos határt. Ezt követően május és július között 457 ezer forinton stagnált a panelek egy négyzetméterre jutó ára. Azonban augusztusban ismét egy nagymértékű drágulás következett be: 27,4%-kal drágultak a négyzetméter árak, 457 ezerről 582 ezerre.

A piac nem tudta lekövetni a drasztikus változásokat, így az ingatlanpiaci szakértők is már 2019 harmadik, illetve negyedik negyedévében az ingatlanpiaci drágulás természetes mérséklődéséről beszéltek. A Dunakeszin meghirdetett lakások esetében is megfigyelhető volt az árak megtorpanása, azonban négyzetméterük mégis félmillió forint felett volt.

A koronavírus is nyomot hagyott a dunakeszi lakáspiacon

A 2020-as év elején teljes fordulatot vett a hazai ingatlanpiac, mégis a januári adatok szerint 12,6%-kal, 474 ezerről 534 ezer forintra nőttek az árak négyzetméterenként Dunakeszin. A település lakáspiacán is megérezhették a lakástulajdonosok a világjárvány betörésének negatív hatásait.

A tavaszi hónapok kezdetével a panelek egy négyzetméterre jutó ára 14,8%-kal esett vissza átlagosan. A járvány egészen májusig 500 ezer forint alatt tartotta a négyzetméter árakat, majd a korlátozások enyhítésével az árak megint kezdtek kúszni a magasba. Újabb drasztikus drágulást tapasztalhattunk egy hónap alatt, 25,6%-os emelkedés történt májusról júniusra a panelek esetében. A 2020-as év második felében kisebb-nagyobb kilengésekkel, de 500 ezer forint felett maradt a panellakások ára négyzetméterenként.