Jókai Mórnak a magyar irodalomban helye van, ez nem lehet vita tárgya – szögezte le az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Tóth Krisztina író szerint azonban a női szerepek bemutatása okán le kellene venni a kötelezők listájáról az Aranyembert.

Maruzsa Zoltán szerint helyes, ha szakmai viták folynak arról, hogy mely írók kerüljenek a tananyagba, de nem írók véleménye fog dönteni. Ezzel arra utalt, hogy a napokban Tóth Krisztina író, költő egy írása nyomán vita alakult ki arról, hogy Jókai Mór Az aranyember című regénye a nemi szerepek ábrázolása miatt legyen-e kötelező olvasmány.

Ha van kedve, szavazzon!

Maradjon kötelező olvasmány Jókai Mór Aranyembere?

A Post véleménye szerint Jókai Mór stílusával, nyelvezetével ma már nem lehet megszerettetni az olvasást. Sőt, ameddigre Jókaihoz érnek a diákok, ez már eldőlt. Az, hogy a női karakterek megformálása miatt kellene levenni, tévedés. Pont ez az egyetlen érv amellett, hogy maradjon. Bemutatható, hogy honnan hová jutott a társadalom, mi végre volt a feminizmusnak értelme.

Előző cikkHárom évig durván drágultak a lakások Dunakeszin, de 1 éve beindult a csökkenés
Következő cikkMeghosszabbították a zárlatot, érdekes adat derült ki Dunakesziről