FRISSÍTVEEgy dolog, hogy a felnőttek hány fokban dolgoznak, és más, hogy a gyerekeknek mennyire kell fáznia télen. Sorra vesszük a rezsiintézkedéseket. Az intézkedési tervet egyébként több, az intézményvezetőkkel közösen tartott megbeszélés előzte meg, ahol helyiségről helyiségre, funkciónként vették végig az összes épületet. A számok magukért beszélnek.

Bár az önkormányzat a Közüzemi Nonprofit Kft.-vel közösen egy nagyon kedvező áramszerződést kötött még korábban (ami 2023 év végéig szól), ha nem takarékoskodna az önkormányzat, akkor a 2021-es 40 millió forint helyett 600 millió forint lenne a város “rezsije”. Az intézkedéseknek köszönhetően ez 400, enyhe tél esetén akár 300 millió forintig tornázható le. Dióssi Csaba polgármester elmondta, hogy adót nem terveznek emelni, az intézkedésekkel meg tudja oldani a város az idei telet.

Kezdjük a sajtótájékoztató helyszínével: a polgármesteri hivatalban és a többi önkormányzati intézményben (ami nem óvoda, bölcsőde), ott az irodákban körülbelül 19 fok lesz, egyéb helyiségekben ennél jóval hidegebb, 10-19 fokig terjed a skála – attól függ, hogy tárolóról, mosdóról vagy folyosóról van szó.

A könyvtárat külön kiemeljük, mivel az olvasóhelyiségben nemcsak a könyvtártagok lesznek télen, hanem a művelődési ház kisebb rendezvényei is, illetve szükség esetén melegedőként is funkcionál majd. Ott szintén 19 fok.

Először úgy tűnt a VOKE József Attila Művelődési ház december 10-ével a fűtési szezon végéig becsukja a kapuit. Mégis sikerült megoldani, hogy ez nem következzen be.

Az SZTK-ban cél a minimum 20 fok, a Fő úton működő pszichiátriai ellátás pedig átköltözik végleges helyére, az SZTK mellett nemrég elkészült új épületbe.

ÓVODÁK, BÖLCSŐDÉK

Na de ami sok szülőt érdekel, az az, hogy a gyerekek hány fokban lesznek az intézményekben. Amit már megírtunk, hogy a gimnáziumra nem a 18, hanem a 20 fok fog vonatkozni, köszönhetően a 8 osztályos évfolyamnak. Az általános iskolákban a minisztérium döntése alapján 20 fok lesz. Az önkormányzat mai tájékoztatása alapján az óvodákban, a bölcsődékben – azokban a helyiségekben, ahol gyerekek tartózkodnak – körülbelül 22, egyéb helyiségekben 15-19 fok között lesz. Például a nevelői szobában.

SPORT

Bár itt is lesznek átszervezések, de úgy tűnik, minden sportág valamilyen formában folyamatosan tudja folytatni az eddigi munkát. A birkózók például a Magyarság sportpálya régi épületéből átköltöznek a harcművészeti központba, és az asztaliteniszeseknek is új helyszín kell. A sportágak jellegétől függően 14-18 fok közötti hőmérséklet lesz a termekben.

Értesüléseink szerint a Nemzeti Sportközpontok által fenntartott tanuszoda december 31-ig várhatóan változatlanul üzemel, a jégcsarnok TAO-forrásból tudja fedezni az üzemeltetési költségeket, városi jégpálya azonban nem lesz.

Cikkünket folyamatosan frissítjük majd az újabb információkkal. Még várunk a döntésre a téli igazgatási szünettel kapcsolatban, az óvodák, a bölcsődék ügyeleti igényét pedig a meghosszabbított iskolai szünet idejére fogják felmérni.

JÖVŐ

A hosszútávú energiatakarékossági tervekről is kérdeztük a polgármestert. Elmondta, hogy szerencsére a legtöbb épületet önerőből és a pályázati forrásokból az elmúlt évtizedben energetikailag felújították, de még további terveik vannak. Folyamatban van az SZTK napelemes pályázata, és a DÓHSZK Bajcsy-Zsilinszky utcai telephelyének energetikai felújítása is. Ezenkívül szintén napirenden van a fűtőmű és a temetői épületek korszerűsítése is.

Előző cikkAláírták a dunakeszi-isztambuli testvériskolai megállapodásokat
Következő cikkA Gödi Termálfürdő is a rezsiáldozatok között van