Szemetet szedtek a dunakesziek a köztisztasági napon. Környezetvédelemért felelős társadalmi megbízatású alpolgármesterként Nyíri Márton már több mint 10 éve szervezi a közös munkát ilyenkor. Ma 18 csapat indult el, hogy megszabadítsa Dunakeszit a szeméttől.

Hála Istennek, évről évre kevesebb szemetet találnak – mondja a Dunakeszi Postnak Nyíri Márton. Azért kell a rendszerességet megtartani, hogy ez így is maradjon, a keveset mindig könnyebb összeszedni, mint a sokat – teszi hozzá.

Nyíri Márton

A város körüli nagy illegális hulladéklerakókat az elmúlt évtizedben szinte mind megszüntették, eszméletlen mennyiségű szemetet hordtak el onnét az évek alatt. Az is segített tisztábbá tenni a várost, hogy ősz óta működik az ökoudvar, oda rengetegféle hulladéktípust be lehet vinni, például elektronikai hulladékot, csomagolóanyagot, hungarocellt. Ilyesmit a köztisztasági napon már alig találnak illegálisan kihajítva. De a dunakesziek tehetnek még többet is, ha rendszeresen használnák a sok utcai szemetest.

Míg kezdetben 50-en voltak a szemétgyűjtők, most 250-en jelentkeztek. Majdnem mind el is jöttek, hogy a köztisztasági napon csinosabbá tegyék a várost. Baráti körök, alapítványok, politikai szervezetek jelentkeztek, de vannak olyanok is, akik egyszerűen az utcáról csatlakoznak a szemétszedőkhöz. Az önkormányzat nekik is tud eszközöknek adni. A program csapatépítésre sem utolsó, barátságok, ismeretségek kötődnek ilyenkor.

Vannak állandó helyszínek, ahova évről évre visszatérnek, de akadnak olyanok is, amelyeket egyszer-egyszer kinéznek maguknak az illegális szemetelők. Mindig terepfelmérés után döntenek a helyszínekről, mindig oda mennek, ahol hatékony munkát lehet végezni – mondja Nyíri Márton. Így volt ez ma és így lesz jövőre is.

Előző cikkBaba-mama börze Dunakeszin
Következő cikkCsaládi nap – régi nagyok és új kicsik a dunakeszi iskolában