A Dunakanyar kapuja, Dunakeszi lesz a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) legújabb  szabadidősport versenysorozata első fordulójának a házigazdája. Május 15-én, szombaton a vadonatúj strandról rajtol el az Evezz itthon! Dunakeszi büszke arra, hogy a város lehet ennek a házigazdája – mondta portálunknak Sipos Dávid alpolgármester.

Dunakeszi komoly vízisport hagyományokkal rendelkezik, eredményes utánpótlás-nevelő műhelyt  működtet, és aktív kikapcsolódásként is szívesen választják a város lakói a vízi sportokat.  

A verseny, vagyis a Nagy-Duna Beevezés célja a folyó megismertetése. Arra szeretné a Magyar Kajak-Kenu Szövetség felhívni a  figyelmet, hogy a Dunán felfelé, a fővárostól északra békésen hömpölygő, széles, sima és biztonságos vízfelület várja a sportolni és strandolni vágyókat.  

A beevezés résztvevői a 24  kilométeres távot teljesítve a szentendrei Duna-ágat is megismerhetik. A futam a dunakeszi strandról folyásirány szerint lefele indul el, majd a Szentendrei-sziget déli csücskét megkerülve a Lupa-szigetig halad a mezőny, és a forduló után ugyanezen az útvonalon indul vissza Dunakeszire. 

A kevésbé rutinosaknak rendeznek nyolc kilométeres versenyt is, és lesz öt kilométeres táv a SUP-os mezőnynek. A sárkányhajósok gyűjthetnek ötpróba pontokat, délután pedig egy rendkívül látványos SUP ügyességi futam is lesz a strand vízfelületén. Az utóbbin a résztvevők a sekély, kavicsos partról a hónuk alatt a deszkával futva rajtolnak, majd az evezés után szintén futva érkeznek a célba.  

“Büszkék vagyunk, hogy Dunakeszi lehet az első állomása a Magyar Kajak-Kenu Szövetség legújabb szabadidősport-sorozatának” – mondta el a Dunakeszi Postnak Sipos Dávid alpolgármester. Vízparti városként a vízi evezős sportoknak nagy kultúrája van itt, tavaly ősszel készült el a VSD nyíltvízi edzőközpontja, amely egyszerre több mint 50 sportolónak biztosíthat szálláslehetőséget és edzőtáborok lebonyolítására alkalmas. A város nagyon fontosnak tartja a sport támogatását, ami jó eszköz arra, hogy az emberek egészségét megőrizzék – tette hozzá.

“A sport egészségmegőrző szerepéről talán személyes példámon keresztül tudnék a legjobban beszélni. Az elmúlt évben 65 kilót fogytam, ami nemcsak a közérzetemre, hanem minden egészségügyi mutatómra jó hatással volt. A fogyásban a sport legalább 80 százalékos hangsúllyal vett részt, hiszen naponta több órát edzem hajnalonként. Elmondhatatlan a különbség a mindennapok szempontjából is. Így mindenkit arra bíztatok, hogy merítsen erőt és szánja rá magát a mozgásra, ha változtatni szeretne az életén!”

Erre lesz is mód május 15-én, a szervezőktől bérelhető kajak, kenu, SUP és sárkányhajó is, vagyis teljes “vízi arzenál” várja majd az érdeklődőket a dunakeszi strandon.

A rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Evezz itthon! a Magyar Kajak-Kenu Szövetség történetének legnagyobb szabású szabadidősport kampánya. Schmidt Gábor, a MKKSZ elnöke elmondta, hogy az evezzitthon.hu internetes oldalon minden információt megtalálnak az érdeklődők a “Hazai vizeken” versenysorozatról. A cél az, hogy legalább 3-500 résztvevővel induljanak olyan versenyek országszerte, amelyek lehetőséget biztosítanak a lelkes szabadidős sportolóknak, hogy megméressék magukat. A 12 esemény között ott van a július 10-i Balaton-átevezés, és az augusztus 7-i Tisza-tó átevezés is.

Előző cikkKihívásnak látta a dunakeszi rendelő felújítását a szakfolyóirat
Következő cikkVágányzár – a hét végére változik a menetrend