A VOKE József Attila Művelődési Központban szeptember 20-án az Európában egyedülálló Gondosóra programmal ismerkedhettek meg a dunakeszi nyugdíjasok. Az eseményen részt vett Dióssi Csaba polgármester, Csoma Attila, a művelődési központ igazgatója, idősügyi tanácsnok, Zupka Sándor, a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub elnöke és a Gondosóra program képviselői.

Dióssi Csaba polgármester megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy Dunakeszi önkormányzata igyekszik minél több szolgáltatást eljuttatni a város nyugdíjasaihoz, mint például az ingyenes egészségügyi szűrést, a nyaralási lehetőségeket vagy a karácsonyi csomagot.

Dióssi Csaba polgármester saját édesapjának is megigényelte a Gondosórát

 „Amikor legelőször hallottunk erről az állami programról, akkor azt gondoltuk, hogy mindenképpen mellé állunk. Korábban is volt már hasonló próbálkozás, de az nem volt ennyire hatékony.

A Gondosóra komplex program, és képviselőtársaimmal azon vagyunk, hogy eljuttassuk A nyugdíjasainkhoz. Segítettük őket, hogy tudomást szerezzenek róla, illetve az igénylésben is segítséget adtunk nekik”

– mondta a polgármester.

Csoma Attila Idősügyi tanácsnok, önkormányzati képviselő folyamatos tájékoztatást ad a programról az érintettek számára

A polgármester elmesélte, hogy a 80 éves édesapja számára is beszereztek egy Gondosórát, annak ellenére, hogy nagyon közel, pár percre laknak egymástól. A program megjelenése előtt is próbálkoztak hasonló termékekkel, mint például az iPhone okosórája, de ahhoz telefont is kellett vásárolni, illetve körülményes volt a használata.

„Mihelyt tudomás szereztünk a Gondosóra programról édesapámmal, azonnal regisztráltunk rá, mert ezzel az eszközzel 100%-os biztonságban tudhatom őt.”

A polgármester arra bíztatta a jelenlévő nyugdíjasokat, hogy éljenek ők is a lehetőséggel.

Sok érdeklődő volt a nyílt napon

A nyugdíjas klub elnöke szerint nagy az érdeklődés Dunakeszin

Zupka Sándor, a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub elnöke rövid beszédében azt hangsúlyozta, hogy a tudomány átszövi az életünket, az elektronika és a digitális technológia pedig észrevétlenül az életünk részéve vált. „A szenior társadalom kísérő jelensége a magány, az egyedüllét, a szeretteink távolléte. Fontos feladatunk a magány és az egyedüllét elleni küzdelem, annak enyhítése. A klub tagságának több mint 73 %-a egyedül él. Életünk része a veszélyérzet, a félelemérzet. Amikor a nyugdíjas klubnak információja lett a Gondosóra programról, akkor rögtön felismertük a jelentőségét, és megosztottuk a hírt a klubtársaink között. Ráirányítottuk a társaink figyelmét arra, hogyan tudnak hozzájutni a Gondosórához.

Nagy örömünkre, itt Dunakeszin nagy érdeklődés fogadta a programot, sokan regisztráltak, és nagyszerű, hogy a városvezetés is segítségünkre van.”

Zupka Sándor
Zupka Sándor, a nyugdíjas klub elnöke arra buzdít mindenkit, hogy vegye igénybe a Gondosórát

Az eseményen portálunknak Tóth Gáborné elmondta, hogy az internetről ismerte meg a programot, és azért jött el az ismertetőre, hogy minél több információt halljon róla személyesen. A 85 éves édesanyjának rendelte meg a készüléket, aki Budapesten egyedül él.

Tóth Gáborné 85 éves édesanyjának igényli meg a Gondosórát

A tapasztalat is azt mutatja, működik a Gondosóra

Csák Józsefné egyedül él, 1 hónappal ezelőtt rendelte meg a készüléket, amire az önkormányzatnál regisztrált, és már egy hete használja. Nagyon jók a tapasztalatai. Elmesélte, hogy véletlenül egyszer a földre esett a készülék, mire a diszpécserszolgálat azonnal bejelentkezett. Számára biztonságérzetet ad a készülék használata.

Csák Józsefné Jutkának nagyon jó tapasztalatai vannak a készülékkel

A 82 éves Bolya Ferencné Eta és a 85 éves férje mindketten használják a készüléket, már több mint fél éve, március óta.

Eta néni elmesélte, hogy a férje egy alkalommal rosszul lett, és a gondosórának hála, már egy fél órán belül megérkezett a mentő.

A diszpécser azonnal értesítette a lányukat, a kontaktszemélyt. Nagyon hálás, hogy egy ilyen nagyszerű programot használhatnak.

A 82 éves Bolya Ferencné Eta és a 85 éves férje mindketten használják a készüléket

A Gondosóra menedzsmentje részletes bemutatót tartott

Czibik Norbert, a Gondosóra program operatív igazgatója bemutatta a programot, annak használatát és előnyeit. Elmondta, hogy egész Európában egyedülálló a Gondosóra program, amelynek jelenleg már 200 000 felhasználója van.  A kormány kihívásként tekintett arra, hogy a fejlett informatikát hogyan tudja az idősek biztonságára fordítani. Az órát minden 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgár igénybe veheti, kontaktszemélyek részvételével. A használata nagyon egyszerű. A szolgáltatás ingyenes, az ország minden településén hozzáférhető.

Egyszerű regisztrációval érhető el az óra, a www.gondosora.hu honlapon vagy a 06/1 445 0080-es telefonszámon, írásban, nyomtatott dokumentum megküldésével is lehetséges. A regisztráció során egy kontaktszemély megadása szükséges, aki lehet rokon vagy a közelben lévő ismerős, akiben bízik a használó. A felhasználók rendelkezésére bocsátanak egy díjmentes jelzőeszközt, amely mindig kéznél lehet. A készülékben egy fő gomb van, melynek megnyomásával a használója azonnal kapcsolatba tud lépni a diszpécserközpont ügyeletes munkatársával.

Ingyenes érhető el a készülék minden 65 év feletti számára

Az eszköz úgy működik, mint egy kihangosított mobiltelefon. Viselője el tudja mondani a jelzés okát, a diszpécser pedig megkezdi a segítségnyújtást. Abban az esetben, amikor nem szükséges sürgős beavatkozás, a diszpécserszolgálat a megadott kontaktszemély értesítésével intézkedik. Amikor sürgős beavatkozás szükséges (elesés, baleset, rosszullét miatt), a diszpécserszolgálat – a kontaktszemélyek értesítése mellett – közvetlenül intézkedhet a sürgősségi segélyhívó bevonásával. A felhasználónak nem kell mást tenni, csak viselnie az eszközt. A készüléken keresztüli kommunikáció csak a diszpécserszolgálattal lehetséges. Az eszköz rendelkezik elesés-érzékelővel, így akár elesés vagy eszméletvesztés esetén is hasznos segítség lehet.

Mikor van szükség a készülékre?

Czibik Norbert arra is kitért, hogy milyen esetekben érdemes használni a jelzőkészüléket:

  • biztonságérzet hiánya esetén,
  • higiéniás szükséglet, fizikai segítségnyújtás esetén,
  • szociális problémák esetén (elfogyott a gyógyszer, nem érkezet meg az ebéd),
  • rosszullét, fulladás, otthoni baleset esetén,
  • lakásban felmerülő problémák, szolgáltatás kimaradása esetén (víz, gáz, villany),
  • kulcsfontosságú eszközök meghibásodása esetén (mobiltelefon, háztartási nagygépek).

A rendezvényen regisztrálhattak is a programon részt vevők.

Előző cikkElhunyt Kecskeméthy Géza, Dunakeszi korábbi polgármestere
Következő cikkTarolnak a hazai fürdők