A Gondosóra program egy ingyenesen igénybe vehető eszköz és a hozzá kapcsolódó szolgáltatás. Ha ön is szeretné biztonságban tudni 65 év feletti szeretteit, ezt a cikket mindenképpen olvassa el.

A Kormány által életre hívott jóléti szolgáltatás célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A Gondosóra program egy 0–24 órás diszpécserszolgálat, és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program.

Csoma Attilát, az önkormányzat „Gondoskodunk az idősekről” tanácsnokát kérdeztük arról, hogy az önkormányzat kíván-e kiemelten foglalkozni ezzel a témával.

„A Gondosóra program mérföldkőnek számít az idősgondozás területén. Igen nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújthat a felhasználó családjának is. Éppen ezért az önkormányzat szeretné minden dunakeszi háztartásba eljuttatni az információt erről az egyedülálló lehetőségről. Amennyiben szükséges, a regisztrációban is segítséget nyújtunk az érdeklődőnek a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, valamint a művelődési központban. Képviselőtársaim is szívesen állnak a lakosság rendelkezésére. El szeretnénk tehát vinni az információt minden családba, de ha szükséges, a teljes regisztrációs folyamatban is készek vagyunk segítséget nyújtani. A lényeg, hogy minden rászorulóhoz eljusson a lehetőség, mert egy kiváló programról van szó” – mondta a Postnak Csoma Attila képviselő, tanácsnok.

Egy 81 éves nyugdíjas férfi mutatja a csuklóján a Gondosóra programban kapott jelzőkészüléket. MTI/Soós Lajos

Nagyon lényeges információ, hogy a Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz ingyenes.

Az eszköz természetesen nem helyettesíti idős hozzátartozóink látogatását vagy akár a telefonos érdeklődést sem, mégis óriási megnyugvást jelent a sokszor zűrzavaros mindennapokban, vagy akár egy utazás alkalmával is. A program segít abban, hogy az idős emberek probléma esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik.

A jelzőeszközön segítségkérést küldhetünk a Diszpécserközpontnak, amely a központon keresztül összekapcsolja a jelzőt a kontaktszeméllyel, ezzel elősegíti a mielőbbi segítségnyújtást. Minden jelzésre reagál valaki!

Miről is szól pontosan a program?

  • A Gondosóra program egy országos jelzőrendszerre épül. Feladata, hogy a saját otthonukban élő idős emberek egy egyszerű eszköz segítségével kapcsolatba léphessenek elsődlegesen a Diszpécserközponttal, ahol képzett munkatársak próbálnak segíteni a felmerülő problémákban, illetve ha szükséges, külső segítséghez fordulnak.
  • A program az emberi élet minőségét, védelmét és biztonságát hivatott szolgálni a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával. Része a korszerű segélyhívó eszköz, amelyhez egy országos lefedettségű távfelügyeleti és diszpécserszolgáltatás kapcsolódik.
  • A programban a 65 év feletti, otthonában élő, magyar állampolgárok vehetik igénybe.
  • A program elsődleges célja az otthoni és önálló életvitel meghosszabbítása.

Hogyan működik?

  1. Segítségkérés esetén a bajban lévő felhasználó megnyomja a készülékén található gombot.
  2. Az eszköz jelzést küld a Diszpécserközpont felé.
  3. A Diszpécserközpont felveszi a kapcsolatot a felhasználóval, értékeli a helyzetet.
  4. Kezdeményezi a segítségnyújtást, értesíti a megadott kontaktszemélyt.
  5. Indokolt esetben a sürgősségi segélyhívó értesítése is megtörténhet.

Regisztrációért kattintson ide.

Előző cikkKammerer Zoltán olimpiai bajnokot választották meg Göd új polgármesterének
Következő cikkElképesztő dunakeszi fotókra lehet szavazni a Föld napja pályázaton