Ahogy arról korábban tájékoztatást adtunk, a Gondosóra program célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. Amint közzétettük a lehetőséget, rögtön be is indultak az igénylések, és azóta is tart a lendület.

A Gondosóra egy 0–24 órás diszpécserszolgálat, és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program.

Az önkormányzati képviselők és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati munkatársai is szívesen segítenek az igénylésben.

Nyíri Márton alpolgármestertől is sokan kértek ez ügyben segítséget, emellett a vele kapcsolatban álló 65 év feletti korosztály tagjait külön fel is kereste, hogy ismertesse velük a Gondosóra előnyeit.

Nyíri Márton alpolgármester segít a Gondosóra igénylésében

Mik a tapasztalatok, hogyan fogadja az idősebb korosztály ezt a fajta digitális segítséget?

Az elmúlt két hétben nagyon sokféle élethelyzettel szembesültem: találkoztam olyan lakótársunkkal, aki már a harmadik infarktusán van túl, és nagyon örült a Gondosóra lehetőségének. Számára ez valóban egy életmentő eszköz lehet. Több idős ember teljesen egyedül él – a gyerekek más városban élnek, vagy dolgoznak egész nap, nem elérhetőek. Több idős lakótársunk, bár jó egészségnek örvendenek, mégis örültek a lehetőségnek, mert biztonságot ad nekik. Beszéltem olyanokkal is, akik már megigényelték, és ki is próbálták. Elégedettek a szolgáltatással, és a bejelentkező diszpécserek felkészültségével. Voltam egy olyan házaspárnál, ahol a hölgy nagyon jó egészségben van, dolgozik, a férj viszont éppen komoly műtétre vár, majd ezután hetekig lesz kiszolgáltatott állapotban. A felesége nem ér rá egész nap otthon ülni, de így, hogy megkapják a Gondosórát, biztonságban tudja a férjét, nem szorongással és félelemmel kell elmennie dolgozni.

Sok 65 éves nagyon jól tartja magát, mégis hasznos lehet az óra

“Tudott, hogy az órát 65 év felettiek igényelhetik. Sok 65 év feletti ember valóban nagyon jól néz ki, az ember meg sem mondaná róluk, hogy ebben az életkorban vannak. Mégis lehet olyan krónikus betegség, ami indokolja, hogy a Gondosóra ott legyen a karján. Szóval ahány eset, annyi élethelyzet” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Összesen hány igénylést bonyolított le?

Közvetlen lakókörnyezetemben

több, mint 200 hívást bonyolítottam le, ez körülbelül 300 személyt jelent. Majdnem minden hívásom eredményes volt abból a szempontból, hogy az eszközzel és a szolgáltatással kapcsolatban új információval tudtam szolgálni.

Sokszor az idős emberek gyermekei, hozzátartozói vették át a telefont, akiknek nem idegen a digitális világ. Így sok esetben éppen csak el kellett indítanom a regisztrációt és a fiatalok befejezték. Akik még bizonytalanok voltak, figyelmükbe ajánlottam a honlapot (www.gondosora.hu). Volt, aki már megpróbálta magának interneten keresztül igényelni, de elakadt, így nekik is tudtam segíteni. Akik konkrétan az én segítségemmel igényelték, azok több, mint 40-en voltak.

Így néz ki egy Gondosóra. Fotó: MTI/Soós Lajos

Az igényléstől számítva nagyjából mennyi idő múlva érkezik meg az óra?

Mivel ez egy országos program, nyilván sokan igénylik országszerte. Olyanról is hallottam, hogy többen rosszul adták meg az adataikat, de a szolgálat munkatársai ilyenkor újraegyeztetik velük telefonon keresztül, hogy valóban a helyes adatok, telefonszámok kerüljenek be az órába. Ez nyilván nagy utómunka. Így tudomásom szerint a regisztrációtól számítva az órák érkezése 6-8 hét körül várható.

Előző cikkA swing és a jazz hazai nagyágyúit hívták el Dunakeszire
Következő cikkApa kezdődik! – Parlagfű kisokos