A csaknem fél kilométer hosszú, a Kárpáteurópa Utazási Iroda által indított Össznemzeti Zarándokvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasai immár 17. alkalommal, minden évben felkeresik Erdélyt, a csíksomlyói búcsút és a történelmi Magyarország, az egykori Magyar Királyság 1000 éves határát. Az Össznemzeti Zarándokvonatot felmatricázott Tamási Áron-mozdony húzza a Székelyföldre. A 2024. évi program újdonsága: a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört.

A négynapos nemzeti program csúcspontja pünkösd szombatján a 500 ezer zarándokot vonzó csíksomlyói búcsú, a Mária-ünnep. Másnap a történelmi Magyarország ezeréves határára jutnak el több ezernyi székely társaságában a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz zarándokai.

Idén már 17. alkalommal érkeznek Erdélybe a különvonatok. A Csíksomlyó Expressz Dunántúlról, Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, majd Össznemzeti Zarándokvonatként halad Szolnok és Békéscsaba megállással Dél-Erdélyen át Székelyföld felé felé, ahol Felcsíkban és Alcsíkban teszi le utasait. A zarándokok, a vonatok fogadása Erdélyben felejthetetlen emlék.

A 2024. évi program újdonsága: a 2 zarándokvonat először tesz meg egy teljes erdélyi kört. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Dél-Erdélyen át jut el a Székelyföldre, innen az egykori Magyar Királyság 1000 éves határára a Gyimesekbe, majd 4 nap múlva Észak-Erdélyen át vissza Magyarországra. A vonatok vendégei Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas érdemes művész.

Megállóhelyek Erdélyben: Arad, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Sepsibükszád, Tusnádfürdő, Újtusnád, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszetkirály, Csíkszereda, Madéfalva, Gyimesbükk, Csíkrákos, Csíkmadara, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Dés, Zsibó, Zilah, Nagykároly – azaz egy teljes erdélyi kör.

A zarándokok természetesen részt vesznek a csíksomlyói búcsún, a Mária-ünnepen, majd másnap eljutnak az egykori Magyar Királyság 1000 esztendős határára. Itt is szentmise és ünnepi műsor várja őket.

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz többet nyújt egy vasúti utazásnál. A vonat a tervek szerint júniusban 16 kocsiból áll, amelyből 2 étterem- és büfékocsi, ahol 4 csillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – nem négy csillagos áron. A kulináris élvezetek mellett autentikus magyar népzenét játszó zenekar szórakoztatja itt az utasokat. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsik behangosítottak, az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a zarándokokat a látnivalókról, a szerelvényen vonatrádió szól. A zarándokvonaton adományt gyűjtenek a gyimesbükki árvák javára. A 2 vonaton évente csaknem másfél ezren utaznak, idén is ennyi vendéget vár a Kárpáteurópa Utazási Iroda. Csak azért nem többet, mert a vonatok hossza Székelyföldön a kisebb vasútállomások miatt limitált.

A Székely Gyors és Csíksomlyó Expressz részletes programját ITT és ITT érik el.

Előző cikk340 önkéntes szedte a szemetet Dunakeszin
Következő cikkDunakeszi ismét a mintatelepülések között szerepel