Nyíri Márton alpolgármester 13 éve szervezi a dunakeszi önkéntes köztisztasági napot, amely az évek alatt túlnőtte magát azon, hogy egyszerű, önkéntes szemétszedő akciónak tartsuk. Mi a titka ennek a közösségi eseménynek? Erről kérdeztük az alpolgármestert.

Valóban, mára több, mint egy szemétszedő nap: az évek alatt kiderült, hogy komoly közösségformáló ereje is van a rendezvénynek. Ismeretségek, barátságok szövődtek. Sokan úgy búcsúznak egymástól, hogy „akkor jövőre, ugyanitt”! Amikor toborozzuk a csapatokat, már vannak olyan kérések, hogy kit, melyik ismerős társaságba osszunk be. Nagyszerű dolog ezt látni.

Az önkéntesek Dunakeszi Szeletemet, vizet és eszközöket is kaptak az önkormányzattól, a képen Dióssi Csaba polgármester és a lakótelepi csapat

Jó hangulat, 20 helyszín, igazi közösségépítés

Verőfényes, gyönyörű időben zajlott az esemény, olyan volt, mintha egy kiránduló klubot látnánk a városban. Milyen mérleggel zárult a szemétszedés?

Dunakeszi 20 helyszínét tisztítottuk meg. A Facebook-oldalamon mindenki megnézheti a képeket. Több, mint 340 jelentkező volt, ebből négyen jelentettek beteget, nekik ezúton is jobbulást kívánunk. Támogatónk volt a Toldi úti Spar, az Auchan, a Bauhaus, Dunakeszi Város Önkormányzata és a Közüzemi Kft., amelynek munkatársai gondoskodnak a hulladék elszállításáról.

DUNAKESZI ÖNKÉNTES KÖZTISZTASÁGI NAP💚💙 ✅ 340 jelentkező ✅ 19 helyszín ✅ lelkes Dunakesziek, minden korosztályban ✅…

Közzétette: Nyíri Márton Dunakeszi Város Alpolgármestere – 2024. április 13., szombat

Milyen volt a hangulat?

Küldök néhány képet, beszéljenek azok. De akik a rákövetkező napokban felmentek az ismert közösségi felületre, láthatták, hogy a köztisztasági nap képei szinte elárasztották az oldalakat. Nagyon jól éreztük magunkat.

Dunakeszi önkéntes köztisztasági nap – 2024

Közzétette: Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola – 2024. április 13., szombat

Ha már a közösségi oldalaknál tartunk: olvastunk ott kedvezőtlen véleményt, megjegyzéseket is.

Nézze, lényegében egy választási kampányban vagyunk. Én is olvastam ilyet, hogy „kiküldjük az embereket szemetet szedni, nahát, milyen dolog ez?” Nos nem kiküldjük, hanem kivisszük: a városvezetés, a képviselők, a szervezők, mi magunk is szedjük. Nemcsak most, hanem minden évben. Örülünk, hogy jó társaságban vagyunk! Jó ilyenkor beszélgetni az emberekkel, a dunakeszi lakótársakkal. Megnyílnak ilyenkor az emberek, mert hivatalos fórum helyett egy szabadidős programon vagyunk. Elhiszem, hogy azok, akik soha semmilyen közös munkában, közösségépítő programban nem vesznek részt, frusztráltak ilyenkor. Pedig mi mindenkit szeretettel várunk, mert a környezetvédelem pártpolitikán túlmutató, közös ügyünk.

Kárpáti Zoltán és Seltenreich József képviselő és családja együtt indultnak útnak a lakótelepen

100-120 zsák telt meg, plusz a depók

Mi a helyzet a szeméttel? Milyen hulladékfajták a leggyakoribbak?

Mindenki jelzi, hogy láthatóan egyre kevesebb a szemét Dunakeszin. 100-120 zsákot azért így is megtöltöttünk, és depók is lettek szép számmal.

Régebben még sittet, elektronikai hulladékot, hungarocellt, veszélyes hulladékot is összeszedtünk ilyenkor. Amióta működik az ÖKO-udvar, ezek lényegében eltűntek a közterületekről.

Most inkább a fogyasztási hulladékok a jellemzőek: csomagolóanyagok, italos- és cigarettásdobozok, műanyag palackok. Ezúton is kérem azokat, akik ”könnyelműen” eldobálják a szemetet, hogy becsüljék meg több száz dunakeszi lakótársunk munkáját!

A Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub a Duna-parton vállalta a szemétszedést

Név szerint is megköszönte az alpolgármester a résztvevőknek

Köszönjük a részvételt: Egri Barbara, Poller Olga, Bassó Judit, Busa Andrea és csapata, Győri Nikolett, Ruzsinszki Helga, Mátrahegyi Katalin és a Széchenyi Iskola, Birkásné Bebes Krisztina és a Fenyő Lakópark közössége, Szilágyi Judit, Hircz Tamás képviselő, Nyugdíjas Klub, Ratkai Bernadett és a VSD csapatai, Bartók Marcsiék, Varga Péter és a Börzsöny Alapítvány, Csoma István, Rácz Emese és csapatuk, Szendrei Zsolt és a Fidelitas csapata, Móricz Anna, Szabó József képviselő, Kovács Ágnes, Heininger Anita, Beke Hajnalka és a Gyöngyharmat Ovi csapata, dr. Maszárovics Ágnes, Garay Márton, Nahoczki Éva, ifj. Kolcsár István, Aranyi Erika, Szente Ildikó, Rózsavölgyi Hedvig és csapata, Nagy Gergely Csaba és csapata, Fazekas-Tisztaval Viktória, Zorván László és a Krisztus Király Iskola csapata, Dunai Anna és Dunai Hunor, Bajnógel Katalin, Pállya Krisztián, Szalkainé Tóth Tímea, Horváth Éva, Csoma Attila képviselő és csapata, Sipos Dávid alpolgármester és csapata, Benkő Tamás képviselő és csapatai, Bényei Andrea, Pethő Krisztián képviselő és csapatai, Szijjártó Péter külügyminiszter, Dióssi Csaba polgármester, Ignéczi István, Seltenreich József képviselő, Kárpáti Zoltán képviselő, Juhász Ádám alpolgármesteri megbízott, Juhos Márton képviselő, Veér Imre és lovas tanítványai, Szentesi József és a Mi Hazánk, Lukácsi Bálint képviselő, Kovács Ilona, Balogh Ágnes, Zupka Sándor, László Erzsébet, Reptsik Gyula, Tóth Zsolt és Tóth Dominik, Mácsai Norbert, Gereben János, Kunszt Viktor, és a csatlakozók barátainak, családtagjainak, akik velük együtt jelentek meg, valamint azoknak, akik nem regisztráltak ugyan, de mégis csatlakoztak valamelyik csapathoz.

Előző cikkIndul a jelentkezés a népszerű városi gyerektáborba
Következő cikkDunakesziről is indulnak zarándokok a csíksomlyói búcsúra