Dunakeszin jártunk kollégáimmal, hogy közelebbről megismerjük a várost és csináljunk néhány fotót a látnivalókról. Két órán át bolyongtunk, kattintgatva a fényképezőgépünket, amikor megpillantottunk egy táblát Dunakeszi Fő utcáján, amin az állt: „50 féle lángos kapható”. Éppen ebédidő volt, fáradtak, szomjasak és éhesek voltunk. Ezért úgy döntöttünk betérünk Laci konyhájába és kipróbálunk legalább egy félét.  

DSCF0137

Elsőre nem vártunk sokat a helytől, kívülről úgy nézett ki, mint minden más lángosos, de amikor először megpillantottuk a frissen készült lángost, nem hittünk a szemünknek, majd az ízlelőbimbóinknak. A lángos hatalmas volt, két embernek is bőven elég lett volna. A tésztája kívül ropogós, aranybarnára sült, míg belül puha és omlós volt. Feltét pedig volt rajta bőven. Ami talán a legfontosabb, hogy a lángosunk nem tocsogott a zsírban. Az íze és állaga tényleg fantasztikus volt. Bár az tény és való, hogy a hatalmas adagot alig bírtuk megenni, végül azért sikerült megbirkóznunk vele, és jóllakottan, elégedetten tértünk vissza a Budapestre.

DSCF0125

Harmati Elek és felesége, Csilla tavaly novemberben nyitották meg üzletüket Dunakeszin, Lacikonyha Lángos néven. Ötvenféle lángost, emellett különböző pecsenyéket és egyéb ételeket is kínálnak apró üzletükben, ahol mindent helyben, frissen készítenek. Céljuk, hogy a vendégek elégedettek legyenek, és többször visszatérjenek. A házaspár elmondta, hogy mindenképpen különleges, változatos és nem utolsósorban minőségi terméket  igyekeznek előállítani. A tésztát ezért hónapok alatt kísérletezték ki, míg végre sikerült elérniük a kívánt eredményt. Az összetétel, az arányok és a készítés módja azonban hétpecsétes titok – mondta a mester, aki csak annyi műhelytitkot árult el, hogy a tészta kisütéséhez pálmaolajat használnak. Meg kell várni, míg az jól felhevül, csak aztán szabad beledobni a zsiradékba a megkelt és gondosan kinyújtott tésztát. Akkor ugyanis nem fogja magát megszívni olajjal, és kívülről gyönyörű aranybarnára, ropogósra sül, míg belül puha és omlós lesz. A pálmaolaj ráadásul egy íztelen, szagtalan zsiradék, ami fele-fele arányban tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat, ezáltal élettani hatása is jobb az  emberi szervezetre.

DSCF0129

Minden sikeres üzlet, bolt és étterem számára rendkívül fontos az elhelyezkedés és a megközelíthetőség kérdése. Nem mindegy, hogy az üzlet egy eldugott mellékutcában vagy egy forgalmas főúton helyezkedik el. Elek elmondta, hogy ők is ezeket a szempontokat vették figyelembe, amikor üzlethelyiséget kerestek. Így esett a választásuk Dunakeszi legforgalmasabb részére, a Fő útra, amely gyakorlatilag átszeli a települést. Mi csak ajánlani tudjuk a Harmati házaspár kis Lacikonyháját, ahol mindenki kipróbálhatja a környék legnagyobb gonddal elkészített, feltehetőleg legnagyobb lángosát.

DSCF0112

Előző cikkErdész Zoltán alpolgármester zsűrizett a Dunakeszi Alcsófesztiválon
Következő cikkSenki sem fog unatkozni Dunakeszin október első hétvégéjén!