November 16-án kezdődött a X. Farkas Ferenc Zongoraverseny, amelynek díjátadóját egy fantasztikus gálakoncert keretében tartották meg. A dunakeszi növendékek pazarul szerepeltek. A megjelenteket Nyíri Márton alpolgármester köszöntötte.

Nyíri Márton alpolgármester

Farkas Pál, a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy fantasztikus volt a háromnapos verseny, nagyon nehéz volt kiválasztani a legjobbakat. „Döbbenetes, hogy ennyi érdeklődő volt, 140-en mutatták meg tudásukat. Csodálatos volt látni, hogy ilyen magas színvonalon játszanak a növendékek.”

A versenyzőket a nemzetközi hírű művészekből álló zsűri értékelte:

  • Kőrösiné Belák Erzsébet, zongoraművész, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium billentyűs tanszakának vezetője, állandó zsűritag,
  • Némethy Attila, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének tanára,
  • A zsűri elnöke pedig Eckhardt Gábor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense.
A zsűri

Pazarul szerepeltek a dunakeszi versenyzők

Farkas Pál azt is elárulta, hogy ez a verseny egy kicsit az iskolák közötti megmérettetés is. Hát az biztos, hogy a dunakeszi zeneiskola élen jár, ugyanis 6 versenyzőből 5 díjat kapott, ami a kiváló szakmai, tanári munkának köszönhető. „Domoszlai Erzsébet elképesztő magas szintet hozott ki a tanítványaiból” – emelte ki az igazgató.

Farkas Pál virággal köszönti Dr. Domoszlai Erzsébetet

A 20 éves múltra visszatekintő verseny megálmodója és motorja Dr. Domoszlai Erzsébet, Dunakeszi díszpolgára. A tanárnőnek több mint 50 korábbi növendéke van, aki világszerte tanít és koncertezik, ez hatalmas eredmény.

A díjátadó után Dr. Domoszlai Erzsébetet arról kérdeztük, hogy 20 évvel ezelőtt mi motiválta abban, hogy életre hívja az első Farkas Ferenc Zongoraversenyt. „A legnépszerűbb tanszak szinte mindenhol a zongora, mégis annak idején csak egy verseny volt, ahol fesztiválszerűen megmérettethették magukat a növendékek Nyíregyházán. Ezért úgy gondoltuk, hogy a kortárs zenét bekapcsolva még tovább népszerűsíthetnénk ezt a gyönyörű hangszert, és egyúttal felhívhatnánk a figyelmet a tehetségekre. Először óvakodtak a kedves kollégák a versenytől, de most már hatalmas az érdeklődés, és fantasztikus a színvonal.”

Mit üzen azoknak, akik eddig nem mertek jelentkezni erre a versenyre?

Bíztatok mindenkit, hogy sok-sok gyakorlással, de főleg a zene szeretetével ide lehet kerülni. Itt övék lesz a színpad és a zene is, amit közvetítenek. Most is csodálatos volt hallgatni a gyerekeket, akik a zene nyelvén beszéltek.

Dunakeszi helyezettek:

  • Kováts-Szőcs Benedek 1. helyezett (V. korcsoport)
  • Oroszki Tamás Sándor 1. helyezett (IV. korcsoport)
  • Nyíri Alexander Noel 2. helyezett (IV. korcsoport)
  • Kovács Tamás dicséret (II. korcsoport)
  • Ignéczi Benedikt dicséret, a mezőny legfiatalabb versenyzője (I. korcsoport)

Mindannyiuk felkészítő tanára Dr. Domoszlai Erzsébet.

Előző cikkA dunakeszi srác, aki reality forgatásokkal járta be a világot
Következő cikkA Belügyminisztérium Idősekért díjjal tüntette ki Radvánszki Editet