Hétfőn adták át a városi kitüntetéseket. Íme az elismertek.

Bodrácska Sándor – Dunakeszi Város Közbiztonságáért díj

Turányi Balázs – Közszolgálati díj

Kundlya János – Dunakeszi Város Sportjáért díj

Lőrincz Róbert – Közművelődési díj

Kocsisné Mirkovszki Judit – Dunakeszi Város Pedagógiai díj

Bereczné Csillag Mária – Dunakeszi Város Pedagógiai díj

Dr. Tornyi András – Dunakeszi Város Egészségügyéért Dr. Bayer Emil díj

Kőrösi táncegyüttes – Dunakeszi Városért plakett

Jacek Lelek Stary Sacz polgármestere – Dunakeszi Városért díj

Dr. Domoszlai Erzsébet – Dunakeszi Város Díszpolgára

Az új díszpolgár méltatása:

Dr. Domoszlai Erzsébet 1965-től a Dunakeszi Körzeti Zenei Állami Zeneiskola, majd a Dunakeszi Farkas Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanára, zongora tanszakvezetője. Mai napig, már nyugdíjasként is aktívan tanít a Zeneiskolában.

Életcélja egyben munkájának legfőbb eredménye, a zenei képességekkel rendelkező gyermekek kiválasztása és zenei pályára állítása. Már pályakezdőként is óvodákat és általános iskolai énekórákat látogatott, hogy kiválassza a zenei tehetséggel megáldott dunakeszi gyermekeket.

Országos, regionális és külföldi versenyeken tanítványai rendszeresen első és második helyen végezve értek el kimagasló eredményeket. Így számos hazai és nemzetközi különdíj öregbítette Dunakeszi zenei életének hírnevét. A zenei, képzőművészeti és egyéb társművészetek összekapcsolásával alkotott programjai, hangversenyei országosan és külföldön egyaránt tették még híresebbé Dunakeszit.

Életútja eredményességét számos kitüntetés is bizonyítja, többek között Lajtha László-díj és a Magyar Művészetoktatásért díj büszke tulajdonosa.

Mindezen érdemeket számba véve, 56 éve folytatott oktatási munkájáért adományozzuk Dr. Domoszlai Erzsébet részére a Dunakeszi Város Díszpolgári címet, megköszönve a dunakeszi tehetségek és zenei életében örök nyomot hagyó munkásságát.

A műsor szomorú aktualitása volt, hogy díjat vehetett volna át Jacek Lelek, Stary Sacz polgármestere, de ő az ukrajnai háborús helyzet miatt nem tudott Magyarországra jönni. Őt egyébként így méltatták az ünnepségen: Jacek Lelek Dunakeszi lengyelországi testvérvárosának, Stary Sącznak polgármestere. A Dunakeszivel kötött partnerségi megállapodás aláírásakor (2007) Jacek Lelek a város alpolgármestere volt. Hitvallása, hogy az önkormányzati partnerség alkalmával a helyi közösségek és szervezetek integrációja a jó kapcsolatok kiépítésére és erősítésére ad lehetőséget.

Jacek Lelek Stary Sącz-ot, mint Szt. Kingához kapcsolódó történelmi központot népszerűsíti. Tevékenységének köszönhetően a lengyel-magyar kapcsolatok településünkön különösen ápoltak. A polgármester személyes közreműködésének köszönhetően számos közös rendezvényre került sor: konferenciák, kiállítások, szimpóziumok, koncertek. Mindig megpróbálja közelebb hozni Stary Sączot a magyarokhoz, Magyarországot pedig Stary Sącz lakóihoz. Társszervezője volt az első lengyel-magyar fórumnak Stary Sączban – Szent Kinga, a lengyel-magyar kapcsolatok anyja városában.

Aktív támogatója a Dunakeszi és Stary Sącz között több mint 10 éve jól működő cserediák programnak, amelynek keretében a Radnóti Miklós Gimnázium tanulói a koronavírus-járvány indulásáig évente két alkalommal találkozhattak lengyel társaikkal. Ezzel elősegítve életre szóló, országokon átívelő szoros barátságok kialakulását, nemcsak a fiatalok, hanem családjaik között is, és a közösen használt angol nyelv gyakorlását a való életben. Jacek Lelek irányításával a magyar küldöttséget mindig őszinte vendégszeretettel, gazdag programkínálattal fogadják. Reméljük, a háborús és járványügyi körülmények javulásával a kapcsolat gyakorlása és a találkozások, események szervezése ott folytatódik, ahol abbamaradt – mondták a méltatásban.

Előző cikkHatalmas tömeg a Dunakeszi Viadalon, ezért változtatni készül az önkormányzat
Következő cikkKis győzelem is győzelem és ez most nagyon kellett