2024 szeptemberében veheti birtokba végleges helyét a Dunakeszi Diáknegyed két iskolája, a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola. Az oktatás jelenleg ideiglenes helyen zajlik, de már nem sokáig. A két iskola diákjai után a szülők is bejáráson vehettek részt, hogy megtekintsék az épületek jelenlegi állapotát. 

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere köszöntötte a szülőket, akiknek elmesélte, hogy amikor polgármesternek választották, rögtön szembesült azzal a problémával, hogy a városban nincs elegendő oktatási intézmény. A város lakossága korábban jelentősen nőtt, amit 2010-ig az intézmények, az infrastruktúra kiépítése nem követett. Ezt a tendenciát fordították meg, amikor 2012 után bölcsődék, óvodák, iskolák épültek a városban, most pedig ez a diáknegyedprojekt hoz óriási változást Dunakeszi életébe, hiszen több mint 1500 középiskolás tanulhat majd itt.

Dióssi Csaba polgármester ismerette a Dunakeszi Diáknegyedet a szülőknek

„Egy irányba haladunk: mi, a szülők és a diákok”

A diáknegyed nemcsak egy épületegyüttes.

Ennek a beruházásnak köszönhetően 1500 diáknak nem kell majd ingáznia, 1500 újabb család számíthat ránk.

A diáknegyeddel valós igényekre reagálunk, hiszen a szülők körében korábban végzett felmérés alapján alakultak ki a szakok.

A polgármester elmondta, hogy úgy érzi, az egész projekt szerencsés csillagzat alatt született meg. „Az önkormányzat nagyot mert álmodni, amit a kormány az első perctől fogva teljes mellszélességgel támogatott. A pandémia alatt sem állt le az építkezés, amit a Laterex és a WHB alkotta konzorcium kivitelez. A konzorcium megfelelő garancia arra, hogy időben készen lesznek a negyed építésével” – ismertette Dióssi Csaba.

A diákok után a szülőknek is lehetőségük nyílt megnézni az épülő diáknegyedet

„Ez az első ilyen típusú beruházás Magyarországon, ahol egy középiskolai campus közös, mégis elkülönített létesítményekkel jön létre, és szolgálja a városiak érdekeit is” – mondta a polgármester.

A diáknegyed az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházása a városban, amely újabb sportolási lehetőségeket nyújt a diákoknak, hiszen a középiskolán és a kéttannyelvű gimnáziumon túl két tornacsarnok, két sportpálya és egy uszoda is épül a Klapka utcánál. 

A Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium 20 tanteremmel, a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 26 tanteremmel épül meg, emellett egy uszodát is kap a komplexum. A futókörrel szegélyezett 2 darab kültéri sportpálya a diákok szabadidős sportolási tevékenységét szolgálja majd. A közel 5000 m2 alapterületen épülő uszodakomplexum alkalmas lesz egyaránt úszóversenyek, illetve vízilabda-mérkőzések megrendezésére. „Nemcsak a diákoknak, hanem a pedagógusoknak is kiemelkedő munkakörülményeket biztosít majd a diáknegyed” – hangsúlyozta Dióssi Csaba.

Dióssi Csaba polgármester és Szekeres Joó-Eszter a diáknegyed-bejáráson

A név kötelez

A polgármester az iskolák névadóira is kitért. Dunakeszi a X–XI. század fordulóján jött létre, első okleveles említése (Kezu néven) IV. Béla magyar király 1255. évi oklevelében található, amelyben a települést korábbi birtokosaitól elvette, és Seywerdusnak adományozta. Lányi Ferencről is beszélt a polgármester, akit talán még kevesen ismernek, pedig a neve összenőtt Dunakeszi fejlődésével. Érdemes elolvasni a róla szóló cikkünket. Lányi Ferenc 1925-ben kapott megbízást a Dunakeszi MÁV Főműhely és az épülő MÁV-lakótelep építési munkálatainak irányítására, majd a gyártelepi kolóniának mindvégig gondját viselte. Sokat tett a város kulturális és sportéletének fejlődésért. Nem véletlen, hogy Dunakeszin sétányt neveztek el róla, emléktábla is őrzi az alakját, munkásságát – emelte ki a polgármester. Dióssi Csaba megköszönte a szülőknek, hogy bizalmat szavaztak az új iskoláknak, hiszen az oktatás már mindkét iskolában, ideiglenes helyen elkezdődött.

Az ország legnagyobb oktatási beruházásába nyerhettek bepillantást

Bálint Zsolt főmérnök vezette körbe a szülőket az épület bejárásán. A szülők megtekintették a technikum folyosóit, a tantermeket is. A tantermeket a legkorszerűbb berendezésekkel látják el. A decentralizált légkezelőket is megmutatta a főmérnök, amik nem klímaként működnek majd, hanem azzal a céllal, hogy a tantermek oxigénszintjét állandó szinten tartsák. A folyosókat spanyol antibakteriális lapokkal borították le, a folyosókon fabetétes burkolattal pihenő részeket alakítanak ki a diákoknak, illetve kisebb teraszokra is kimehetnek majd a tanulók. „Átszellőztetett téglahomlokzata van a két intézménynek, ez a legújabb technológiának felel meg, energetikai szempontból pedig kifejezetten előnyös” – fogalmazott a főmérnök. Azt is megtudtuk, hogy

az épület tervezője a nap mozgását modellezte le, annak érdekében, hogy az ablakok elhelyezésével a lehető legtöbb napsütés jusson be az épületekbe.

A kivitelező konzorcium szerint jó ütemben halad a diáknegyed építése. Kép forrása: WHB Group Facebook-oldala

Több tízezer bokor, több ezer fa

A két épületszárny között helyezkedik el egy 1500 fő kapacitású konyha és étkező, ahol a diákok meleg étkeztetése lesz megoldható. A technikum és a gimnázium tanulói az étkezőben találkozhatnak egymással, hiszen az intézmények két külön beléptető rendszere elszeparálja egymástól a két iskola diákjait, az étkezőt viszont közös területként használják majd. Az ebédlő feletti zöldtetős felületet is bejárhattuk, amely sok bokorral és fával lesz díszítve.  A projekt során 33 ezer bokrot, 3400 fát fognak elültetni.

Előző cikkÁrak, vizsgálat, további intézkedések – Döntött a testület a közétkeztetésről
Következő cikkOktóber 23. – Igazi harckocsival és élő történelemórával készülnek