Az óév utolsó napjaiban erőteljeset hajrázott a turizmus, így az előzetes várakozásokhoz képest is magasabb szinten alakult a szálláshelyek forgalma.

Karácsonykor 21%-kal és szilveszterkor is 20%-kal múlták felül az előző év végi vendégéjszaka-számokat a szálláshelyek. Az utolsó pillanatokban is többen, főként külföldről döntöttek úgy, hogy Magyarországon köszöntik az újévet. A külföldi beutazókhoz köthető szálláshelyi forgalom szilveszterkor 27%-kal haladta meg a 2022-es adatokat.

December 24‒26. között 130 ezer vendég összesen 243 ezer vendégéjszakát töltött hazánkban. A nemzetközi turisták 25%-kal és a magyarok is 18%-kal több éjszakát pihentek otthonuktól távol ebben az időszakban, utóbbiak háromnegyede szállodában. Így a szálláshelyek bevételei is várakozáson felül alakultak, vidéken például 23%-kal tudták növelni a bevételeiket. Az év utolsó napjaiban még ennél is több, 216 ezer szilveszterező töltötte meg a szálláshelyeket, amelyek forgalma ezekben a napokban 20%-kal haladta meg az előző év számait. Ezen belül a belföldi szállásforgalom 15%-kal, a külföldi pedig 27%-kal emelkedett a 2022-es adatokhoz képest.

A karácsonyozók elsődleges célpontja a főváros volt, ahol főként olasz, görög és német turisták ünnepeltek, illetve ugyancsak olaszok, valamint németek és franciák szilvesztereztek a legtöbben. A vidéki szálláshelyeket a külföldiek közül az Ausztriából, Csehországból és Németországból érkezettek népesítették be az ünnepnapok alatt, az óévtől viszont románok, csehek és osztrákok búcsúztak legtöbben Budapesten kívül.

Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró az M1 műsorában elmondta, hogy Magyarország sok helyről könnyen megközelíthető, ezért a világ minden tájáról érkeznek hozzánk turisták. Az épített örökségünk és a kultúrkincseink igen vonzóak tudnak lenni, a gasztronómia is érdekes, a közelmúltban Budapesten gasztroforradalom zajlott, Michelin-csillagos éttermek közül lehet választani. Rengeteg kulturális program várja a vendégeket: el lehet menni operába vagy különböző kiállításokra. Mind Budapest, mind a vidék nagyon komoly attrakciókkal várja a látogatókat.

A mobilcella adatok alapján egyértelmű utazási motivációt jelentenek a karácsonyi vásárok. A Vörösmarty tér és környéke látogatottsága például az előző évhez képest 32%-kal ugrott meg az ünnepi időszakban. 2023-ban a 2022-es adatokhoz viszonyítva két és félszer több brit turista érkezett azért, hogy megnézze a karácsonyi vásárokat.

Vidéken a Balaton, a Mátra-Bükk, Debrecen és térsége, valamint Bük-Sárvár volt a leglátogatottabb ‒ karácsonykor éppúgy, mint szilveszterkor. Az ötödik legkeresettebb desztináció karácsonykor Szeged és térsége, míg az óévbúcsúztatásnál Tokaj és Nyíregyháza volt. A települések közül a fürdővárosok emelkedtek ki: Budapesten kívül Hévíz, Hajdúszoboszló, Zalakaros, Bük, Sárvár és Eger volt a legnépszerűbb.

Év végi kikapcsolódásához karácsonykor a vendégek 67%-a, szilveszterkor 56%-a választott pihenéséhez szállodát, azon belül is a négycsillagosokat részesítették leginkább előnyben az utazók. Az újév köszöntésére viszont a vendégek 32%-a inkább magánszállást foglalt.

Előző cikkMutatjuk, melyik időszakban ellenőriznek Dunakeszin a kéményseprők
Következő cikkA Kodolányi számít a dunakeszi hallgatókra