A társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező a vizsgálat elvégzése, de a katasztrófavédelem munkatársai mindenki számára javasolják. Dunakeszin 2024. március 1. és június 30. között várható a kéményseprők ellenőrzése.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság legfrissebb értesítése alapján kéményseprő munkatársaik a dunakeszi ingatlanok kéményeit 2024.03.01.-06.30. között sormunka keretében ellenőrzik.

A sormunka keretében történő ellenőrzés a jogszabály szerint a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik meg, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni.

2018. január elsejétől

a klasszikus értelemben vett sormunka csak a társasházakban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben kötelező,

és a kéményseprő által megajánlott első két időpontban ingyenes. A tervezett sormunka ütemezett időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt hirdetmény, illetve postaládába dobott értesítő útján kapnak tájékoztatást a társasházi ingatlantulajdonosok. Az értesítés többlakásos, illetve többszintes épület esetén kapualji, jól látható módon elhelyezett hirdetménnyel történik.

A kéményseprő sormunka keretében az alábbi feladatokat végzi el:

  • az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását;
  • minden negyedik évben az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát;
  • a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is;
  • az égéstermék paramétereinek ellenőrzését;
  • az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását;
  • a szén-monoxid-érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint ellenőrzi az érzékelő működőképességét.

A társasházzá nem alakult, és gazdálkodó szervezet székhelyeként, telephelyeként, fióktelepként be nem jegyzett egylakásos ingatlanok tulajdonosai – zömmel családiház-tulajdonosok – részére a sormunka nem kötelező, de ajánlott.

További részletek a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon olvasható.

Előző cikkÚjabb fejlemények az állami közösségi közlekedés bérleteivel kapcsolatban
Következő cikkA külföldiek Budapesten, a magyarok vidéki fürdőkben pihentek az ünnepek alatt