Ibrányi Márta, a Dunakeszi Széchenyi István Általános Iskola pedagógusa és kosárlabdaedzője 40 éve táboroztat gyerekeket. Ami sok pedagógusnak a rémálma, az neki maga a paradicsom. Idén az önkormányzat hagyományteremtő céllal városi gyermektábort hirdet a saját üdülőjében Balatonakarattyán augusztus 14-21. között. A balatoni táborról kérdeztük Mártát, aki alig várja, hogy a dunakeszi gyerekek az új helyszínen töltődjenek fel a nyári vakáció utolsó szakaszában.

Úgy tudjuk első alkalommal rendeznek kifejezetten városi tábort a Balatonon. Hogy jött az ötlet?

Dunakeszi üdülője a Balaton-parton, Balatonakarattyán 2018 óta fogadja a város gyerekeit sporttáborok és osztálykirándulások alkalmával. Idén először fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a napközis táborhoz hasonlóan gyermektábort szervezzen az önkormányzat ezen a helyszínen. Megpróbálunk egy ott alvós táborral kedveskedni a gyerekeknek, hiszen ez sokkal izgalmasabb, mintha minden délután hazamennének a foglalkozások után. Az ott alvással sokkal több és különlegesebb élményben lehet részük a gyerekeknek.

Balatonakarattyán saját partja és stégje van a városi üdülőnek

Mennyire hasonló a balatonakarattyai tábor a nyári napközis táborhoz?

A balatoni helyszínnel kimozdultunk a városból, a Balaton-parton saját stranddal, üdülővel, nagyon jó körülmények között tudunk eltölteni egy hetet a gyerekekkel. Én több alkalommal tartottam sporttábort ebben az üdülőben, mindig imádták a gyerekek. Rendkívül jó hangulatú hely. A szállás nagyon komfortos és magas színvonalú. Tematikájában valóban hasonló, mint a napközis tábor. Nagyon sok foglakozással kínáljuk meg a gyerekeket, a táboroztató kollégák hatalmas tapasztalattal rendelkeznek, kiváló szakemberek, akiknek a vérében van a táboroztatás is. Kreatív kézműves-, újságíró-, média- és sportfoglakozásokat fogunk tartani, és természetesen sok szabad idejük is lesz a gyerekeknek, amit játékkal, fürdéssel tölthetnek. Én alapvetően tanító vagyok és testnevelés szakos, így a sportprogramokat én fogom vezetni, illetve lesz még egy segítségem, Seltenreich József sportigazgató, aki horgászprogramokat fog beiktatni.

Kényelmes szállások, jó hangulat a városi üdülőben

Hány főt várnak a táborba?

50 fő a maximum létszám, harmadik osztályosok a legkisebbek, a hetedikesek pedig a legnagyobbak. Augusztus 14-21. között várjuk a gyereket. Azért gondoltunk erre az időpontra, hogy könnyítsünk a szülők helyzetén, mivel hosszú a nyári szünet, és sok mindenkinek gondot okoz a gyerekek elhelyezése. A nyárnak a vége az az időpont lehet, amikor a szülők már elhasználták a szabadságukat.

Ibrányi Márta táborvezető és Seltenreich József szervező, sportigazgató beszélik át a részleteket

Ön a fő szervezői vagy a táborvezetői posztot látja el?

Táborvezetőként vállaltam el a feladatot, hiszen 40 éve, hogy minden évben táboroztatok, nagy rutinom van benne. Imádom a nyári táborokat, ezt a fajta aktivitást a gyerekekkel.

Sok pedagógusnak rémálma a táboroztatás, de számomra ez ajándék.

Hiszen teljesen másfajta kapcsolatot lehet kialakítani a gyerekekkel, mint az iskolában. Szokták mondani, hogy tyúkanyó vagyok, nagyon szeretem ezt csinálni. Rengeteg gyereket ismerek meg a táborok alatt, nagyszerű érzés látni az arcukon az örömöt, a felszabadultságot. Jó velük együtt lenni, mivel nagyon lelkesek. 25 évig vezettem egy sporttábort Túrkevén, amit nagy nehezen befejeztem, de a diákok a mai napig nyaggatnak, hogy csináljam tovább.

Ibrányi Márta a Kiscicák kosárlabdacsapattal a városi üdülőben

Milyen költségei vannak a tábornak?

A 7 napos táborunk 70 ezer forintba kerül. Ebben benne van a napi három étkezés, az utazás, a foglalkozások és a szállás költsége. A szállás rendkívül komfortos, és jól felszerelt, biztos vagyok benne, hogy mindenki tetszését el fogja nyerni.

Meddig jelentkezhetnek és hol az érdeklődők?

Meghosszabbítottuk a jelentkezést május 10-ig. A jelentkezési lapot a http://www.dohszk.hu/ oldalon lehet letölteni, és a sportigazgatosag@dunakeszi.hu e-mail címre elküldeni.

Előző cikkDunakeszi asztalosmester készíti Ferenc pápa székét
Következő cikkKi legyen Dunakeszin az év sportolója?