Ahogy arról tegnap írtunk, az ausztriai esőzések miatt durva vízszintemelkedés várható a Duna magyarországi szakaszán is. A napokig tartó özönvízszerű eső okozta áradás első, látványosabb jeleit nagyjából hétvégén láthatjuk majd, a mostani előrejelzések szerint a rakpartot biztosan le kell zárni a fővárosban, és még nem látni, hol fog tetőzni a Duna.

Az ausztriai esőzés azt eredményezi, hogy a Duna magyarországi szakaszán, ahol jelenleg kifejezetten alacsony a vízállás (Budapesten például 189 cm) napokon belül jelentősen emelkedni fog a vízszint: a budapesti szakaszon például szeptember 17-re már 565 cm-es vízállást vártak tegnap, a mai friss jelentés szeptember 18-ra már 657 centimétert jósol.

Még nem látni, hol fog tetőzni a Duna, de Nagybajcsnál egyértelműen a harmadfok felett jósolják az áradást

Nagybajcsnál jelenleg 182 cm a vízállás, pár nap múlva viszont már 660 cm-t várnak – tegnap még 600 cm-en állt a görbe. A 660 cm messze a harmadfokú árvízvédelmi készültség felett van.

A budapesti adatokból az körvonalazódik, hogy Dunakeszin a Duna-parti sétányt, a büféket elönti majd a víz, és ahogy karácsonykor, illetve nyáron, úgy valószínűleg most is szüneteltetni kell majd a kompközlekedést.

Főkép: A 2024 júniusi árhullámkor készült

Előző cikkBringára, rollerre fel!
Következő cikkÁrvíz, viharos erejű szél, kiadós eső – Ez vár Dunakeszire a hétvégén