Ön is azok közé a bátor jelentkezők közé tartozik, aki saját maga süti a húsvéti kalácsát? Persze tudjuk, hogy sok a gyakorlott háziasszony, de most azokhoz szólunk, akiknek valamiért nem sikerült olyan jól a kalácsa, mint amilyet a receptes könyv ígért. Például szétrepedt sütés közben vagy eltűnt a fonat. Mi lehet a rejtélyes jelenség oka? Mutatjuk. A cikk végén pedig egy tejmentes kalács receptet is talál.
Na nem mintha ne ennénk meg a saját szétrepedt kalácsunkat is, de akik csak a tökéletessel elégednek meg, vagy az Instára szánják a büszke posztot, azoknak elkél egy kis útmutató. Mit tehetünk akkor, ha mégis elmászik a kalácsunk?
Hát először is engedjük el. Nem történt semmi baj, a kalács repedten is kifejezetten élvezhető. Instára meg mehet a nagyi kalácsa….
Na de miért repedt szét a kalácsom?
Elrontottam valamit? Az élesztő volt egészen más? Az instant másképp viselkedik, mint a friss? Túlkelt? A hőmérséklet nem volt jó neki, nem jól fontam, vagy vajazni kellett volna a tetejét?
A helyzet az, hogy ezek közül majdnem mindegyik igaz lehet. A kelt tészták mestere, Limara a divany.hu-nak árulta el két éve, mi okozhatja a legtipikusabb kalácsbakikat:
Többféle hibát is elkövethetünk sütés közben. Ha a kalács a sütőben reped, de emelkedik és nem esik össze, akkor keletlen volt a tészta, mielőtt a sütőbe került. Ha pedig reped, ráadásul össze is esik, terül, akkor viszont túlkelt a tészta. Az ilyen kalács megvágva tömör, sokszor sületlen. Ha pedig a sütőben eltűnnek a fonások, akkor vagy túl sok folyadék, vagy sok élesztő volt benne, és az is lehet, hogy túl meleg helyen kelesztettük.
Itt a ideje, hogy magunkba nézzünk, mivel bántottuk meg a kalácsunkat.
Tejmentes kalács recept
Aki pedig tejmentes kalácsra vágyik, annak itt egy tuti recept:
200 ml kissé meleg növényi tejben felfuttatunk egy zacskó instant élesztőt (egy kanál cukrot és egy kanál lisztet is adunk hozzá, úgy lesz a tuti). Amíg felfut, addig egy tálba beleszitálunk 500 g lisztet, hozzákeverünk 40 g cukrot, egy csipet sót, és egy kanál növényi zsiradékot. (pl. margarin, kókuszszír)
Két tojás egy bögrében felverünk, és a nagy részét hozzáöntjük a keverékhez. Annyit hagyunk a bögrében, hogy a megkenéshez maradjon. A felfutott élesztőt is hozzádagasztjuk a tésztához, amíg szép, ruganyos, sima tésztát nem kapunk. Hagyjuk pihenni 45 percet, majd két kis cipóra szedjük, átgyúrjuk, és hagyjuk még 15 percet pihenni őket. Ezt követően mindegyik cipót 3-3 felé szedjük, megfonjuk őket, és a tepsin lekenve még 30 percet hagyjuk pihenni. A sütőt 185 fokra, alul felül sütésre állítjuk, újra lekenjük a kalácsokat, majd nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.