Nem mindenki örül annak, amikor vége a nyárnak, egyre hűvösebbek a reggelek, és hamarabb sötétedik. Viszont a természet ilyenkor is csodálatos élményekkel ajándékoz meg minket, hiszen az ősz aranyló, narancsos, bronzos fülledt földszínei gyógyítják a szemünket és a lelkünket. Ahogy tavasszal, most is segítünk, merre induljon útnak. Dunakeszi is mesés, ezt fotósunk meg is örökítette, de ha szeretne egy kicsit Dunakeszin kívül kirándulni, és nem szeretne sokat utazni, esetleg szempont a családbarát hely, olvassa el az ajánlásunkat.

Naszály, a Dunakanyar örzője

A Dunakanyart őrző hatalmas, magányos, mészkőbányával megsebzett Naszály (652 m) tetejéről elképesztő panoráma tárul elénk. Vác fölött sasbércként emelkedik a tengerszint fölé. A Dunakanyarban elhelyezkedő, úgynevezett Duna-balparti rögök legmagasabb és egyben legismertebb hegye. A Látó-hegyről és a délkeleti lejtőn elhelyezkedő váci Sejce városrészről az egész Dunakanyar és a Szentendrei-sziget megfigyelhető.

Mészáros-hegyi kilátó

Egy kissé kiesik a Dunakanyarba látogató turisták fő sodrából, de Dunakeszihez igencsak közel esik. Egy rövid, közepesen megerőltető túrával meghódítható, és az egyedi perspektívájú panoráma, valamint a hegy szépsége megéri a fáradságot. A Naszály csúcsát három oldalról lehet megközelíteni: északról a varázslatos Gyadai-rét felől egy meglehetősen hosszú, egész napos túrával, délről a legrövidebb út a Vác fölött lévő Gombás pihenőből, ez a variáció a legrövidebb, egyben a legmeredekebb útvonal. A legkönnyebb és szintén rövid csúcstúra a Kosd falu mellett lévő Kosdi pihenőtől indul. Naszály irányából megközelítve eltéveszthetetlenül ott áll a Mészáros-hegy tetején a 11 méter magas betonépítmény.

ÚtvonalKosdi pihenő – Bányász-emlékmű – Naszály – Látó-hegy – Pádimentom-kő – Kosdi pihenő.

A túra hossza: 9,6 km.

Dunakeszi Teknős Tanösvény

A Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ parkolója mellett lévő, komoly szakmai díjra jelölt Dunakeszi Teknős Tanösvényt szeptember végén adták át. A tanösvényt elsőként a Post mutatta be részletesen. A kéthektárnyi területen létrehozott tanösvény egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy ismeretünket bővítsük a Dunakeszi-tőzegtavak természeti értékeiről, hiszen a helyi különleges ökoszisztémájú tőzeglápot mutatja be. A dunakeszi láp olyan környezettörténeti maradvány, amely nemcsak természetvédelmi, hanem várostörténeti szempontból is muzeális érték. A lápnak ezt a részét, a Dunakeszi Teknős Tanösvényt bejárhatóvá és látogathatóvá tették a környék lakói és az érdeklődők számára. A különleges természeti adottságokkal rendelkező tőzeges talajon a nagy termetű, lágy szárú növényzet jellegzetes lápi vegetációt alkot, ahová a Paradigma Ariadné Építészműhely csapata kivitelezőként emelt geometrikus építészeti objektumokat, többek között két kilátót is a 900 méter hosszú tanösvényen.

A tőzegláp 900 méteres nyomvonalán hét fő állomást alakítottak ki. Ezek többek között a lápjáró, a talajkamra, a madárfészek, a kilátó és a teknős napozó. Odafigyelve a gazdag ökoszisztémájú terület természeti értékeinek megőrzésére, kényelmes pallósoron mehetünk végig, hogy megismerjük a helyi állat- és növényvilágot. Ez a láp színesíti a környéket, annak klímáját kedvezőbbé teszi, a madaraknak pedig pihenőhelyül szolgálnak. Mindenképp fedezzék fel a városnak ezt a rendkívül színes, természeti csodáját, amihez még el sem kell hagyni Dunakeszi határát, egy vasárnapi sütizés után is kiváló programlehetőség.

 Juliánus-kilátó (Hegyes-tető)

A Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán álló Julianus barát toronyból a Dunára, a Visegrádi-hegységre és a Börzsönyre is páratlan panoráma nyílik. Akár Zebegényből, akár Nagymarosról is kapaszkodunk a Hegyes-tető emelkedőjén, nagyjából négy kilométernyi sétával jutunk fel a kilátóhoz. Aki először jár itt, garantáltan meglepő élményben lesz része, hiszen a panorámát 270 fokban a Duna látványa uralja. Nyugatra Szlovákia, délre Dömös és a Visegrádi-hegység, keletre Visegrád és Vác irányába láthatunk el. Előttünk magasodik a túlparti Prédikálószékről nézve a folyó felett méltóságteljesen terpeszkedő, szomszédos Szent Mihály-hegy csúcsa is.

Juliánus-kilátó

A kilátó középső szintjén egy fedett helyiséget alakítottak ki, ahová behúzódhatunk a szél és az eső elől. Ha jó az idő, akár a kilátó melletti padokhoz is letelepedhetünk piknikezni. Az elődeink után Ázsiában kutató szerzetesről elnevezett, bástyára emlékeztető, kétemeletes kilátót 1938-ban adták át. 2011-ben az Ipoly Erdő Zrt. felújította a tornyot, azóta ismét biztonságosan látogatható. Csigalépcsője igen meredek és keskeny. A kilátót Törökmezővel a Törökmező tanösvény köti össze. Ha szeretnénk megismerni a Dél-Börzsöny élővilágát, belepillantani az erdészek munkájába, időutazást tenni a múltba, érdemes végigjárni a kényelmes terepen haladó, látványos, informatív útvonalat a ZT jelzéseken. 

A kilátóból ez a látvány tárul elénk

Naplás-tó (Budapest, XVI.kerület)

A szellemesen Budapest Balatonjaként is aposztrofált Naplás-tó a XVI. kerületi Cinkota környékét gazdagítja. Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize 1978-ban alakult, vízpartja pedig számos aktív kikapcsolódási lehetőséggel kecsegtet bennünket. A Dunakeszitől autóval csupán fél órányira lévő Naplás-tó ősszel is kellemes kirándulóhely, a teknősmozi, a nádas természetközeli hangjai, a tóparti láblógatás maradéktalanul hozzák a kellemes élményt. A tavat körbeölelő, a Cinkotai-kiserdőn át futó tanösvény a hely erdős, lápos és mocsaras élővilágával ismertet meg bennünket. Az 1970-es években a Szilas-patak felduzzasztásával létrehozott víztározó és környéke az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődött, az 1997 óta védettséget élvező tó és környéke számos védett és ritka növényfaj otthona, mintegy 200 különböző vízimadárfajt figyeltek meg már itt. 2021-ben pedig átadták az extravagáns formájú, 21 méter magas kilátótornyot, ahonnan megcsodálhatjuk a kertváros tüdejeként is ismert tóvidéket.

Kilátó a Naplás-tónál, Forrás: Csodálatos Magyarország

Fóti homokbánya

A legkézenfekvőbb kirándulóhely a környéken a Fóti Somlyó, ami valóságos hegy látszatát kelti a Gödöllői-dombság peremén, de van más érdekesség is a szomszédban. Fóton, egy már nem üzemelő homokbánya repít bennünket földöntúli tájra. A fóti homokbánya két krátere közül az egyik teljes sivatagi, míg a másik növényzettel szegélyezett, nem mindennapi látképet nyújt.

Kilátás a Somlyóról

Az egykori bánya nemcsak kedvelt kirándulóhely, de a forgatások és a fotózások kedvelt és népszerű helyszíne is egyben. A könnyen megközelíthető, megelevenedett minisivatag továbbá a quadosok és a crossmotorosok édenkertje is: a homokban hagyott keréknyomok egyenesen a Hold felületén keresztül-kasul száguldó holdjárók hangulatát idézik. 

Fóti homokbánya

Ha kedvet kapott, induljon útnak, és írja meg nekünk, melyiket válaszotta.

Előző cikkHoldfogyatkozást láthatunk szombat este
Következő cikkLeteszteltük, hogy milyenek a pumpkin spice kávék Dunakeszin