Bejárás keretében adták át a Teknős Tanösvényt, amely a helyi különleges ökoszisztémájú tőzeglápot mutatja be a természetkedvelők számára. A két hektárnyi területen létrehozott tanösvény az odalátogató családok és iskolások számára rendkívül jó lehetőséget nyújt arra, hogy ismeretüket bővítsék a Dunakeszi-tőzegtavak természeti értékeiről. A terület az Nhood Services Hungary Kft. kezelésében áll, a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ szomszédságában található. Akik az Auchant bevásárlás céljával látogatják, azoknak is felüdülést jelenthet a tanösvényi séta egy stresszes sorbanállás után.

Az MTA korábbi szakvéleménye szerint a dunakeszi láp olyan környezettörténeti maradvány, amely nemcsak természetvédelmi, hanem várostörténeti szempontból is muzeális érték. Ennek a lápnak két hektárnyi részét, a Dunakeszi Teknős Tanösvényt tették bejárhatóvá és látogathatóvá a környék lakói és az érdeklődők számára. A különleges természeti adottságokkal rendelkező tőzeges talajon a nagy termetű, lágy szárú növényzet jellegzetes lápi vegetációt alkot. Itt a Paradigma Ariadné Építészműhely csapata kivitelezőként emelt geometrikus építészeti objektumokat, többek között két kilátót is a 900 méter hosszú tanösvényen.

A kilátókról belátható a láp nyugalmas élővilága

A hely magával ragadó, nyugalmat áraszt. Szívesen időztünk el az egyes állomásokon, és biztos, hogy nem utoljára jártunk erre.

Táblák segítségével ismerhetjük meg a lápok élővilágát

Az útvonal mesél, és felfedezésre ösztönzi a látogatót

Molnár Szabolcs, a Paradigma Ariadné Építészműhely társalapítója többek között kiemelte: „A tőzeglápos terület nagyon érdekes történeteket és kihívásokat is rejtett magában a tervezési szakasztól kezdve a megvalósításig. Reflektálva a lenyűgözően gazdag természeti környezetre olyan rejtőzködő építményeket és útvonalakat helyeztünk el, amelyek önmagukban is felfedezésre hívnak a dunakeszi láp mélyében. Ebben a vadonban egyelőre mindenki idegen. Az építmények sem hasonlítanak házakra vagy kunyhókra. Olyan mesterséges ‘talált’ tárgyak, amelyek formáikkal megbújnak a sűrű növényzetben, de még sem tudtak teljesen beleolvadni abba. A lehető legkisebb terhelést és nyomot hagyva egy biztonságos és élményszerű infrastruktúrát hoztunk létre, ami képes arra, hogy elkalauzoljon bennünket, megmutassa nekünk, amit nem látunk, ösztönözzön bennünket a felfedezésre és meséljen is nekünk.”

A koncepció szerint az épímények megbújnak a környezetben

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság segítette a koncepciót

Tóth Eszter, Dunakeszi főkertésze is részt vett a bejáráson, aki így vélekedik a területről: „Merész építészeti megoldásokkal érzékenyen, minimálisan avatkoztak be a természetbe. Az elhelyezett építmények, sétányok, hidak játékra sarkallnak, kíváncsivá tesznek, és szerettem, hogy bátran bántak a színekkel.”

Az átadott Dunakeszi Teknős Tanösvény koncepciója a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által javasolt tanulmány alapján került kidolgozásra. A tőzegláp 900 méteres nyomvonalán hét fő állomást alakítottak ki. Ezek többek között a lápjáró, a talajkamra, a madárfészek, a kilátó és a teknős napozó. Odafigyelve a gazdag ökoszisztémájú terület természeti értékeinek megőrzésére, kényelmes pallósoron mehetnek végig a természetkedvelő látogatók, akik megismerhetik a helyi állat- és növényvilágot. 

Izgalmas sétát ígér a tanösvény

A lápos részeken, a nádasokban és a két rejtett, állandó tavacska mentén futó tanösvény 4 hónap alatt készült el. A pallósoron négy ismeretterjesztő pavilon is található, amelyből kettő kilátóként is funkcionál. Az építkezés során kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak. A projekt zászlóshajó állatának egy teknősfajt – az Emys orbicularis-t –  választottak, amely hűen szimbolizálja a terület jellegét.

A lápk különös élővilágát ismerhetjük meg a séta során

Halász Antal, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóhelyettese megköszönte az Auchan Kereskedelmi központ 21. századi gondolkodását, illetve azt, hogy bemutatja a terület természeti értékeit. Beszédében kiemelte, hogy a környezetüktől elszigetelt vizes élőhelyek leginkább akkor értékelődnek fel, amikor nincs elég csapadék. “Kiemelten fontos a lápok pufferoló hatása a környezetre. A madaraknak a vizes élőhelyek pihenőhelyül szolgálnak. Ez a láp színesíti a környéket, annak klímáját kedvezőbbé teszi” – tudtuk meg Halász Antaltól.

A bejárás előtt ismertették a szakmai koncepciót

Honnan közelíthető meg?

A tanösvény a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ parkolójából közelíthető meg.
A tanösvény mentén pihenőpontokat fognak kialakítani, a projekt következő fázisában az Auchan épülete mellett a gyermekek kikapcsolódását parkosított terület, játszótér, a felnőttekét pedig új kereskedelmi egységek biztosítják majd. 

A projekt egyediségét példázza, hogy Dunakeszi az első olyan kereskedelmi központ hazánkban, ami a vásárlóknak ilyen jellegű természeti attrakcióval szolgál.

Előző cikkA legjobb 10 osztály már Noszvajon van a III. Honfoglaló táborban
Következő cikkGyanúsítottként hallgatták ki Varga Zoltán Pétert a Váci Rendőrkapitányságon