11 ezer négyzetméteres területen valósulhat meg az új gimnáziumokhoz tervezett új dunakeszi uszoda. Pályamérete 25×33-as lesz, azaz bajnoki vízilabda-mérkőzéseket is rendezhetnek benne. A tervek alapján mutatjuk a részleteket.

A tervezők úgy számolnak, hogy az új gimnáziumok területén építendő uszodát nem csak a diákok használhatják majd, hanem a VSD sportolói és vélelmezhetően a nagyközönség is. Magyarán ehhez szabják majd a nyitvatartást is. Fenntartani nem a város, hanem a magyar állam képviseletében a Nemzeti Sportközpontok Zrt. fogja majd. De nézzük az új létesítmény paramétereit.

  • A medence 25×33 méteres lesz. Ez alkalmassá teszi bajnoki vízilabdameccsek megrendezésére is. Ide tartozik hogy 6 méteresnél magasabb lesz, ez is kell a pólóhoz.
  • A másik fontos ami kiolvasható az adatokból, hogy keresztbe is kialakíthatók rajta pályák. A FINA (nemzetközi szövetség) előírásai szerint egy pálya legalább 2,5 méter kell legyen, azaz edzéskor 12 pálya alakítható ki. A szabályos versenyeken jellemzően 9 pályát hoznak létre, de iskolai tömegversenyeken a 12 pálya is játszik. Ilyen elven működik egyébként a csillaghegyi Árpád uszoda is. A pontos besorolása: MSZ-04-209-3.

  • Lesz benne egy gyermek medence, amely főleg az úszásoktatást szolgálhatja majd.
  • Rekreációs célokat szolgáló jakuzzit és szaunapihenőteret is kap majd.
  • Egyelőre nemek szerint szétosztott  öltözők és vizesblokk szerepel a dokumentumokban, de a tervezők meghallgatásán felmerült, hogy koedukált, családi öltözőket alakítsanak ki. Ilyenek vannak a modern tömeguszodáknál. Az iskolai jelleg az előbbit, a közösségi használat az utóbbit támogatná.
  • A medence két oldalán lelátok lesznek – áll a tervdokumentációban. Ez praktikusan a karzatokat jelenti. Ez azt feltételezi, hogy főleg utánpótlás vagy/és alsóbb osztályú pólómeccseket tarthatnak majd itt.
  • Uszodatértől leválasztott konditerem. Megfelelő tárolók.
  • Igazgatáshoz szükséges helyiségek. Három iroda mosdóval, teakonyhával, raktárral, egy pénztár.

A műszaki résznél a tervezők folyamatosan hangsúlyozzák a természetes világítás fontosságát, de figyelniük kell az állandó 29 fokos hőmérsékletre és a magas páratartalom miatt a szellőztetésre. Ezek főleg gépészeti, szerelési feladatok.

 

Mint arról már többször beszámoltunk az új duplagimnáziumos komplexumokat a város északi részéhez, a Klapka utca közelébe tervezik.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/dunakeszipost/videos/852682751880241/?t=1″ width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

 

Előző cikkÉlő zene május 21-én a lakótelepen
Következő cikkNagy változások a bölcsődéknél, óvodáknál és az oktatásban is