A Tóváros és a Toldi-Dombliget Lakópark sokáig az esőzések utáni áldatlan állapotok miatt volt az országos tudósítások kedvelt színtere. A 2021-ben kiépített több kilométer hosszú csapadékvíz-elvezető vezeték kiépítésének köszönhetően azonban megszűntek a nagy esőzések okozta pincei beázások. A területet elárasztó víztengerről nem is beszélve. A fejlesztés a probléma jelentős részét orvosolta, de a nagy esőzésekkor a Kossuth Lajos utca és – a Tóváros felőli – belső szervizútja közötti szakaszon alkalmanként jelentős mennyiségű csapadék gyűlik össze azóta is az útpályáról. A problémát három ütemben oldja meg az önkormányzat – jelentette be a helyszínen Sipos Dávid alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője.

A nagy esőzések idején az útpályáról lefolyó víz a lakópark tóvárosi oldalán kialakult mélypontokon, árkokban gyűlik össze, ahonnan gyakran át folyik a szervizútra is. A Post olvasói már kívülről fújják, a Kossuth Lajos utca nem önkormányzati hatáskör, így adódik a kérdés, mit tehet a városvezetés ezügyben. “Sajnos a Magyar Közút Zrt. nem tökéletesen építette ki az útpályáról lefolyó csapadékvíz elvezetését. De a problémát meg kell oldani, ez nem kérdés” – ismertette a helyzetet a körzet önkormányzati képviselője.

Sipos Dávid alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője tartott helyszíni sajtótájékoztatót a lakóparkot érintő fejlesztésekről

A bekötés nem lesz egyszerű fealadat

A helyszíni sajtótájékoztatón kiderült, hogy a kivitelezési munkálatokat több ütemben valósítják meg. A vízgyűjtő árok elkészült, ezt követően a befolyók tisztítása és kiszélesítése következik. “Harmadik lépésként a vízelvezetőt bekötjük a két évvel ezelőtt kiépített csapadékvízrendszerbe. Ez azonban nem lesz egyszerű műszaki feladat. Ugyanis a vízelvezető mélyebben van, mint az esővíz-elvezető gerincvezeték. Így nem működik a gravitációs elv, ezért egyéb műszaki megoldást alkalmazunk. Addig is enyhíti a problémát az új árok” – tette hozzá az alpolgármester.

Sipos Dávid alpolgármester ismertette azt is, hogy az elmúlt időszakban mi minden valósult meg a környéken: “Az elmúlt években épült ki a csapadékvíz-elvezető gerincvezeték. Megépült az új víztorony, okosszebra létesült a Kossuth Lajos utcában, és tavaly ősszel adtuk át a Kossuth utca-Széchenyi utcai körforgalmi csomópontot. Utóbbival kapcsolatban rengeteg pozitív visszajelzés érkezik hozzánk. Dióssi Csaba polgármester úrral közösen úgy látjuk, hogy bár a Magyar Közúthoz tartozik a csomópont, megérte önkormányzati forrásból megvalósítani ezt a közlekedésfejlesztési beruházást, hiszen rendkívül pozitív változást eredményezett a térség közlekedésében.”

Előző cikkÉlménykülönítmény – Sérült gyerekekért futják le az UltraBalatont
Következő cikkDunakesziről is várják a jelentkezőket az együttműködő nemzet éve programjaira