Új közösségi tér jöhet létre a Szent Imre-templomnál. Ez lehetőséget adna a hívőknek mise előtt és után Isten jelenlétében elidőzni, de szeretnének itt kulturális rendezvényeket is tartani.

A Szent Imre-templom a hazánkban 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszus évét követően nyitotta meg kapuit, és idén, amikor újra Magyarországon rendezik a katolikus egyház eme fontos eseményét, befejeződik a templom belső felújítása, elkészül a felújított tér és a templomkert. A munkálatokról Dr. Farkas László atya beszélt a Postnak.

Felszentelés

A Szent Imre-templom belső terét és gépészetét 2019 elején, 80 évvel használatba vétele után állami támogatás segítségével sikerült felújítani. Bármilyen furcsa, magát a templomot csak 2020-ban tudták felszentelni, 80 éve ugyanis a világháború közbeszólt.

Dolgozott az asztalos

Tavaly fejezték be a templomra jellemző gyönyörű asztalosipari munkákat, így a szószék, az áldoztatórács, a beltéri nyílászárók és a gyóntatófülke renoválását is. Nagy Emil készítette ezeket.

Egységesített stílus

Szintén tavaly készültek el az új padsorok, valamint a főhajó falburkolata, amely elé lócákat helyeztek el, és így a templom egységes stílusúvá vált. A templom építésekor az eredetileg tervezett, de eddig el nem készült mennyezeti faragások is megvannak már, így a középső, legnagyobb részben a templom központi elemévé váló Patrona Hungariae alakja is. A belső munkálatok és a tér felújításának a költségeit is az elnyert 77 milliós állami forrásból fedezték. Szintén a megújulás része, hogy Botz Yvette üvegművész restaurálta a régi ólomüveg ablakokat, valamint folyamatosan készíti az újakat is. Ehhez már a hívők hozzájárulása is szükséges.

Új tér jöhet létre

Kecskés Attila atya, a korábbi plébános álmodta meg, hogy milyen szép lenne, ha “maga a tér is megnyílna a város előtt – mint két ölelő kar”. Az új közösségi tér lehetőséget ad a hívőknek mise előtt vagy után Isten jelenlétében elidőzni, de szeretnének itt kulturális rendezvényeket is tartani. Az új tér terveit Hartmann-Sánta Judit készítette, az egyházközség tagjának, Ölbey Istvánnak az iránymutatásával, aki a templom belső terének megújulását tervező belsőépítész.

Megnyitják a dunakesziek előtt

Lesznek térelválasztó elemek, kispadok, egy új Szent Imre-szobor is készül, amely eddig a templom udvarán állt, de az időjárás viszontagságai miatt nagyrészt elkorhadt. Megújul a kőkereszt talapzata és sok növény kerül a térre. Elhelyeznek a téren egy időkapszulát is, melyben a felújítási munkálatokról és az azt lehetővé tevő összefogásról megemlékező iratot helyeznek el. A tér közepére Dávid Alpár erdélyi szobrászművész készít mozaikot. A templomkertben felújítják a játszóteret és szaletlit, amit ki szeretnének bővíteni, hogy például esküvők utáni kis családi rendezvényeket is tarthassanak majd ott.

Közösségi házban is reménykednek

A jövőbeni tervek között szerepel egy közösségi ház felépítése, ahol a város katolikusai és adott esetben az összes felekezet össze tud gyűlni. A négy dunakeszi templom inkább “szent cselekmény helyszínei, és ezért szükség van a templomhoz közvetlenül csatolt közösségi házra”. Ez elősegítené, hogy a templomok “elszigetelt” közösségei jobban összejárjanak. Az atya tervei szerint, miközben erről beszélgetnek a város vezetőivel is, ha ez a projekt létrejön, akkor valószínű, hogy a belvárosi Szent Mihály-templom közelében lenne valahol. Itt tudnának például a cserkészek is foglalkozásokat tartani.

Arccal a kongresszus felé

László atya elmondta, hogy a munkálatokkal jól haladnak, és a szeptemberi Eucharisztikus Világkongresszus idejére szeretnék teljesen befejezni a felújítást.