Július 1-jén a dunakeszi mentőállomáson egy új esetkocsi átadására került sor. Magasabb szintű lett a betegellátás Dunakeszin, mivel az esetkocsi jóval kiterjedtebb mentéstechnikai eszközparkkal rendelkezik, mint a mentőgépkocsi, súlyos sérültek legmagasabb szintű ellátását is lehetővé teszi.

Dr. Till Zsolt, az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet igazgatója az átadáson tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Dunakeszin 1991 óta van mentőállomás, ahol eddig 1 mentőgépkocsi teljesített mentőszolgálatot. A mentőállomás évente 4700-5000 esetet lát el. A régió lakosságszámának növekedése és az autóutak fejlesztése tette indokolttá az esetkocsi beszerzését, amelyen sokkal magasabb szintű betegellátást lehet végezni, mivel a mentőszakápoló és mentőgépkocsi-vezető mellett egy mentőorvos is segíti az ellátást. Az esetkocsi szélesebb mentéstechnikai eszközparkkal van felszerelve, mint egy mentőautó. Tartalmaz pacemakerezésre is alkalmas Lifepak15-ös defibrillátort, monitort, gyermekek lélegeztetésére is alkalmas komputervezérelt lélegeztető gépet, CD-táskát létfontosságú gyógyszerekkel, AB-táskát légútbiztosító eszközökkel.

Nemcsak plusz, hanem emelt szintű kapacitás fog a dunakesziek rendelkezésére állni

A mentőautó felszerelése lehetővé tesz kisebb sebészeti beavatkozásokat, akár gégemetszést, mellkasfelnyitást vagy császármetszés elvégzését is.

Dr. Till Zsolt hangsúlyozta, hogy a mentőállomás személyzete elegendő az esetkocsi és a mentőgépkocsi 24 órás működéséhez.

Dr. Till Zsolt, az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet igazgatója, Dióssi Csaba polgármester és Sipos Dávid alpolgármester az esetkocsi átadóján

Dióssi Csaba polgármester fontos lépésnek nevezte az esetkocsi szolgálatba állítását. „Azt gondolom, hogy a város szempontjából ez egy fontos előrelépés. Most már hónapok óta várunk erre az átadóra, hiszen jó ideje tervezgettük a mentőállomás bővítését. Nemcsak plusz, hanem emelt szintű kapacitás fog a dunakesziek rendelkezésére állni, ami a lakosság biztonsági érzetét nagyon növelheti. Bár ez egy átmeneti helyszín, ami addig működik, amíg elkészül a rendőrkapitányság mellett a mentőállomás. Ez az átmeneti helyszín is minden szempontból megfelel, ez is lehet az oka annak, hogy ilyen magas színvonalú gépjárművel bővül a szolgáltatás. Köszönöm a mentős kollégáknak, hogy nap mint nap vigyáznak a dunakesziek egészségére, ha baj van, akkor itt vannak. Ez rendkívül fontos pillanat Dunakeszi egészségügyének az életében. Az esetkocsi 15 perces távolságban biztosítja majd a sürgősségi mentést a környékünkön” – mondta a polgármester.

Előző cikkElindult a népszerű városi gyerektábor
Következő cikkÚjabb háziorvosi rendelő kapott kislabor-gépet