Menetrendszerűen érkeznek a beígért kislabor-gépek a felnőtt- és gyermekháziorvosi rendelőkbe. Korábban arról írtunk, hogy dr. Nagy Róbert Fóti úti rendelőjébe egy hematológiai készüléket már átadott az önkormányzat. Dióssi Csaba polgármester akkor azt ígérte, hogy ha beválik és az orvosok partnerek ebben, minden rendelőbe beszereznek egy ilyen, vagy az orvosok által igényelt hematológiai készüléket. Ennek megfelelően idén sorra érkeznek a készülékek.

Az ígéret óta önkormányzati forrásból két újabb gyermekorvosi rendelő már megkapta, négy felnőtt háziorvosi körzetbe pedig folyamatosan érkeznek az automata laborkészülékek. Ehhez csatlakozott a tavasszal a K&H gyógyvarázs programja, akik egy vizeletelemző géppel segítik a lakótelepi gyermekorvosi rendelőt.

Ezúttal a Tábor utcai rendelőben adta át a hematológiai készüléket Dióssi Csaba polgármester és Nyíri Márton alpolgármester. Az eszköz segítségével már néhány csepp vérből is fel tudnak állítani az orvosok olyan diagnózisokat, amelyekért legtöbb esetben kórházba vagy laboratóriumi vérvizsgálatra kellett eddig menni. Nyíri Márton alpolgármester kiemelte: köszöni, hogy az orvosok nagy része partner volt ebben a kezdeményezésben.

Nyíri Márton alpolgármester, Dióssi Csaba polgármester, Dr. Csarkóné Dr. Bártfay Anikó háziorvos

“Nagyon nagy gyakorlati haszna van ennek a gépnek, segít a gyors diagnózis felállításában. Nagyon sokféle tesztet lehet végezni, számunkra a leghasznosabb a CRP, amely a gyulladásos folyamatokat jelzi. De tudjuk vizsgálni a cukorbetegeket, és könnyebb eldönteni, hogy szükséges-e antibiotikum a páciens kezeléséhez. A D-dimer teszt például a mélyvénás trombózis esetén nyújthat segítséget.

Kiemelném a PSA-tesztet, amihez nagyon nehéz hozzájutni. Eddig csak urOlógus kérésére végeztek el ilyen vizsgálatot a laborokBaN, amire sok esetben hosszú időt kellett várni.

Ezzel a géppel itt mi magunk is el tudjuk végezni, ha a panaszok ezt indokolják. Egy évre elengedendő tesztekkel is hozzájárult az önkormányzat a géphez, ami nagy segítség” – hangsúlyozta dr. Csarkóné dr. Bártfay Anikó.

“Folyamatosan szerezzük be azokat a gépeket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen az orvos-beteg találkozások száma és gördülékennyé váljon az ellátás. Minden olyan gép beszerzését támogatjuk, ami csökkenti a labor terheltségét, ezáltal hozzájárul a várólisták csökkenéséhez.”

Előző cikkÚj esetkocsit kapott a dunakeszi mentőállomás
Következő cikkLakástűz a Barátság útján