Aki tavaly szemfüles volt, már találkozhatott ezzel a mozgásformával éppen a Mozdulj Dunakeszi keretén belül, ekkor még csak egy próbaórára volt lehetőség. Ám idén van egy jó hírünk: heti egy alkalommal, hétfőként találkozhatnak a programsorozat keretében a szenior örömtánccal. A lelkes oktatóval, Radvánszki Edittel beszélgetett a Dunakeszi Post.

Hogyan mutatná be a szenior örömtáncot annak, aki még nem ismeri?

Egy kifejezetten könnyed és szórakoztató mozgásformáról van szó, melynek során egy-egy dallamos zenére könnyebb koreográfia elsajátításával egyszerre mozgatjuk át a testet, és tornáztatjuk az agyat is – hiszen a lépéseket meg kell jegyezni a foglalkozás során. Tehát úgy szoktam összefoglalni, hogy egyszerre mozgás, öröm és agytorna. Ráadásul egy nagyszerű közösségi élmény is. Nem olyan, mint a klasszikus táncórák, hanem sokkal inkább a táncházakhoz hasonlít. Nem szükséges hozzá partner, egyedül is lehet érkezni, és különösebb edzettséget sem igényel. Egy olyan mozgásforma, mely úgy mozgat át, hogy nem okoz a test számára terhelést. Mégis dolgozik a tüdő, a szív, az izomzat, hatásos a csontritkulás elleni védekezésben is – mint a legtöbb mozgásforma. Emellett pedig, amit mindenki átél: a mozgás és a tánc öröme, ami kihat a lélekre is. Egyszerűek a lépések, vidám a zene, ráadásul remek közösségi élményt is nyújt.

A Tánc Világnapján Debrecen főterén százan táncoltak

Tavaly kezdte a táncoktatást, ha lehet mondani, akkor még pályakezdőnek számított. Mi azóta a tapasztalata, milyen fogadtatása volt ezeknek a táncórának?

Tavaly, a Mozdulj Dunakeszi programsorozat keretében tartottam az első próbaórámat. Nagyon jól sikerült, több mint 50-en jöttek el, majd annyira jól érezték magukat, hogy sokan utána a megkerestek, folytatták a táncolást. Azóta mind több helyen, immár heti 6 alkalommal tartok szenior örömtánc foglalkozásokat, Dunakeszin túl a környező településeken is. Egyre népszerűbb mozgásformáról van szó. Nemrég a Tánc Világnapja alkalmából közel 100 ember táncoltattam Debrecen főterén, leírhatatlan élmény volt. Volt, aki csak éppen arra járt, de kedvet kapott hozzá, és beállt közénk velünk táncolt.

A debreceni örömtánchoz még a járókelők is szívesen csatlakoztak

Hány éves korosztálynak ajánlja ezt a mozgásformát?

Mindenkinek ajánlom, aki szeret táncolni, vannak tanítványaim már 40 éves kórtól, de jöhetnek fiatalabbak is. Felső korhatár pedig nincs. Azt szoktam mondani: „bírni fogod!”

Kell-e valamiféle táncos múlt?

Nem kell, sőt, kifejezetten várjuk a kezdőket! Ennél a táncnál az sem gond, ha időnként az órákra nem tud eljönni valaki, hiszen minden órán lépésről lépésre újraveszünk 2-3 korábban tanult koreográfiát, és egy-egy új koreográfiát is megtanulunk. Mint mondtam, egyszerűek a tánclépések, így nem egyszer hallottam vissza a táncos társaktól, hogy boldogan mondták az óra után: „de jó, még csak most jöttem, és már tudok táncolni”. Olyanoktól is, akik korábban nem voltak különösebben táncos lábúak, így elsőként élték át a zenére mozgás örömét, ráadásul érett fejjel.

Milyen ruházatot ajánlana azok számára, akik szeretnének szenior örömtánc foglalkozásra járni?

Éppen ez az egyik nagyszerű benne: akár utcai ruhában is táncolhatunk. Nem kellenek kelékek és speciális ruházat sem. Egy jó tanácsom azért lenne: mindenképpen ajánlatos kényelmes cipőben érkezni. Maradhat az utcai cipő, csak kényelmes legyen.

Milyen táncokra számíthatnak azok, akik ellátogatnak a Katonadombon tartott foglalkozásokra?

Három alaptípusa van a koreográfiáknak: a blokktánc, amikor több sorban és oszlopban ugyanazokat a lépéseket táncolja mindenki, de egyedül. Vannak a körtáncok, ilyenkor körbeállunk, kört alkotunk. Végül pedig a páros táncok, ám ilyenkor nem a klasszikus táncra kell gondolni, hanem például 4-5 lépést eltáncolunk valakivel, majd továbbhaladunk a következő táncpartnerhez. A táncok között szerepelnek vérpezsdítő dallamokra vagy andalító zenékre elsajátítható  tangó, szamba, vagy keringő is. De lényeges:

ezek a koreográfiák rövidek, és nem túl bonyolultak.

Én pedig nem a színpadon állok majd, hanem a táncosok között segítem őket, hogy mindenki elsajátíthassa a mozdulatokat.

Milyen napokon lesznek az órái?

Hétfőnként, fél hattól fél hétig várom az érdeklődőket a Katonadombon. Ne feledjék, ez a táncforma már 40 éves kortól ideális, de fiatalok is beállhatnak, így azt üzenném azoknak, akik az esti tornára jönnek, hogy “gyertek kicsit korábban, táncoljatok velem és hozzátok magatokkal az anyut és aput is!”