Múlt héten már írtunk az inkubátorház kialakításáról és a volt pszichiátriai épület korszerűsítéséről, felhasználásáról. Itt azonban nem áll meg a sor, ugyanis az egyenként 400-400 millió forintos pályázatok mellett további projektek is megvalósulhatnak, szintén részben támogatási forrásból. Az egyik egy kerékpáros fejlesztés, a másik egy energetikai korszerűsítés. A részletekről Dióssi Csaba polgármestert kérdeztük.

Inkubátorház

A volt Sweet Point területét még 2018-ban vásárolta meg a város. Itt működik többek között a VSD jégpályája, raktárként is funkcionál, de itt található a város ÖKO-udvara is. Most a lelakott épületet újítjuk fel, ahol egy úgynevezett inkubátorházat alakítunk ki. Ez nem más, mint egy kereskedelmi, ipari és szolgáltató létesítmény azoknak a vállalkozásoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak saját irodában dolgozni. Hosszútávon pedig itt alakítanánk ki a Közüzemi Nonprofit Kft. végleges helyét is. Erre 400 millió forintot nyertünk” – kezdte a polgármester. A projektről bővebben ITT írtunk.

Új egészségközpont kialakítása

Az önkormányzat korábban bővítette és felújította a Dunakeszi szakrendelőt (SZTK). A projekt keretén belül 2020-ban új épületet kapott a pszichiátria, és megvalósult a szakrendelő teljes körű rekonstrukciója és bővítése is. A most elnyert 400 millió forintból a pszichiátria régi épületét újítják fel. “Nemcsak felújítjuk, egy emeletet is építünk rá, és a belső tereket is teljesen átalakítjuk. A földszinten gyermekorvosi rendelőnek és védőnői szolgálatnak, az emeleten felnőtt fogászatnak megfelelő helyet alakítunk ki” – részletezte Dióssi Csaba. Az épület a Fő út – Cserkész utca sarkán található. A fejlesztéssel érintett körzetek: IV. gyermekháziorvosi körzet, V. fogorvosi körzet, I.-X-XVII. védőnői körzet.

Kerékpáros fejlesztés

A harmadik pályázat a kerékpárút-hálózatunk bővítését teszi lehetővé. A projekt fő célja a fenntartható közlekedésfejlesztés erősítése Dunakeszin. A fejlesztésnek köszönhetően a Pallag utcánál összekapcsoljuk a városi kerékpárút hálózatot az EuroVelo 6 kerékpárúttal. Kerékpárral elérhető lesz a város déli részén található ipari terület munkáltatóinak nagy része, például a Lidl, az Auchan, valamint az itt található közösségi közlekedési eszközök is. Régi igényt tudunk ezzel kielégíteni.”

A projekt összköltsége meghaladja az 570 millió forintot, amelyhez 300 millió forint támogatást ítéltek meg, a különbözetet saját forrásból biztosítja az önkormányzat. Az útvonalról bővebben itt írtunk.

A ravatalozó és a Közüzemi Nonprofit Kft. épületének energetikai korszerűsítése

A fejlesztés keretében a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatának helyet adó, Krajcár utcában található ügyfélszolgálat épületének, illetve a Fóti úti temető főépületének és a ravatalozó épületének energetikai korszerűsítésére kerül sor. “A projekt összköltsége közel 170 millió forint, amelyhez 108 millió forint támogatást ítéltek meg, a különbözetet saját forrásból biztosítja az önkormányzat. Mindkét helyszínen homlokzati hőszigetelést, nyílászáró cseréket, a napelemes rendszer telepítését és a fűtési rendszer korszerűsítését tervezzük” – zárta az interjút a polgármester.

Előző cikkBringával az Auchanig – kerékpáros fejlesztés Dunakeszin
Következő cikkMedvére vadásztak az ovisok a Duna-parton