Turai Kiss Mária nótaénekes 1970 óta él Dunakeszin. Énekhangját szüleitől örökölte, a nóta világában nőtt fel. Nagy álma volt, hogy iskolázott énekhangja legyen, de ez csak akkor teljesült, mikor nyugdíjas lett, hiszen a család mindennél fontosabb volt a számára. Meglátogattuk a Nótás Kiscsapatot.

A nótakör legutóbbi alkalmára a Post munkatársa is bepillanthatott. Turai Kiss Mária szívesen mesélt arról, mit jelent számára az éneklés. Megtudtuk tőle, hogy beiratkozott a Budapesti Daliskolába, sikeresen elvégezte a kétéves képzést, így működési engedéllyel rendelkezik, mint magyarnóta-énekes. Nyugdíjas napjait nagyon lekötik a fellépések az ország legkülönbözőbb részein. A húsz év során a művészvilágban rengeteg tapasztalatot szerzett, örül annak a szeretetnek, ami körbeveszi őt.

“Tiszta szívből, szeretetből énekelek. Hosszú éveken keresztül több egyházi kórusnak is tagja voltam Dunakeszin. Tíz éve hoztam létre a városban a szépkorúakból álló Nótás Kiscsapatot, majd ezen belül a Kéknefelejcs Nótamondókat, ez utóbbiakkal gyakran szerepelünk más településeken is” – meséli Mária.

Mária az éneklésen kívül közel húsz éve nótás délutánokat is szervez neves fellépőkkel. Korábban évekig a VOKE József Attila Művelődési Házban bérelt helyiséget, két alkalommal a nagyteremben szervezett nagy sikerű, telt házas műsort. A dalkör később a Pléh Csárda éttermében találkozott, majd egy központibb, könnyebben megközelíthető helyszínt választottak, a Főtéri Cafe Localt, akik szintén felkarolták és támogatják őket.

Egy harmonikás is csatlakozott hozzájuk

Az összejöveteleket havi egy alkalommal tartják, amiken sokat nótáznak, beszélgetnek, olykor táncterápiát is tartanak. Kiscsapatuk az idei évtől két szintén Dunakeszin élő, harmonikás zenésszel bővült, akik zenei kíséretükkel még hangulatosabbá varázsolják a nótás, dalos délutánjaikat.

Turai Kiss Mária ismert nótaénekes, gyakori vendége a Duna Televíziónak, a Muzsika TV-nek, a különböző kívánságműsoroknak, a Dankó Rádiónak és több internetes oldalnak. Azt vallja, hogy az éneklés, a zenehallgatás, a programok szervezése a részére gyógymód. Szlogenje:

“Szerelmem a zene, szórakozásom a munka, fizetségem a taps.”

A Cafe Localban látogattuk meg az egyik havi összejövetelüket, ahol röviden beszélgettünk Turai Kiss Máriával. Elmesélte, hogy az énekkar tagjai mind amatőrök, ő tanítja őket énekelni. A Kéknefelejcs Nótamondóknak hetente vannak összejöveteleik, ahol hangképzés is van, mert szeretné, ha szépen szólalna meg a hangjuk.

A fiatalabb korosztályt is szeretnék elcsábítani

A dalkör tagjai nagyon szeretnek énekelni, a kezdetekkor 50-80-an voltak, ekkor még a művelődési házban voltak az összejövetelek. Terveik között szerepel, hogy a fiatalabb korosztályból is becsábítsanak új tagokat, olyanokat, akik mostanában mentek nyugdíjba. Fellépni a Kéknefelejcs Nótamondókkal járnak, ebben heten vannak, csak hölgyek, de a Nótás Kiscsapatban eljönnek házastársak is a közös éneklésre. A repertoárban rengeteg magyar nóta szerepel a legkülönbözőbb ágakból.

Ha kedvet kapott, csatlakozzon hozzájuk!

Előző cikkElképesztő produkciók, és egy meglepő bejelentés a Cheer gálán
Következő cikkÜnnepel a város – Ezt a napot nem érdemes kihagyni