Hivatalos keretek között immár 20. évfordulóját ünnepli Székelykeresztúr és a Dunakeszi testvéri kapcsolata. A gyerekek idén is kacagva vigadtak. A Dunakeszi Post most is a helyszínen járt.

Pénteken vette kezdetét az a programsorozat, mely a Dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és a Székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola, illetve az iskoláknak otthont adó két város testvérségét, barátságát ünnepli. Immár hagyománynak számít, így idén is megrendezték a Szent Mihály Nemzetközi Labdarúgó Tornát, mely igencsak szokatlan és rendhagyó eredményeket hozott. Erről ebben a cikkben olvashat.

    Önfeledten ropták a kisebbek
Önfeledten ropták a kisebbek

A délelőtti izgalmak és egy rövid pihenő után este táncházat tartottak erdélyi táncosokkal valamint Király Miklóssal és zenekarával a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában, ráadásul két helyszínen is. A tornateremben a kisebb gyermekeknek tartott foglalkozást Fias Zsuzsanna. A gyerekek élvezettel, átéléssel adták át magukat a már jól ismert koreográfiáknak, hiszen a tanárnő elárulta: táncházakat havonta egyszer tartanak, ám ez most egy rendkívüli alkalom, hiszen évente egyszer jönnek látogatóba az erdélyi testvérváros gyermekei.

    A nagyobbak lezseren öltöztek ugyan, de a táncot nem vették félvállról
A nagyobbak lezseren öltöztek ugyan, de a táncot nem vették félvállról

Az iskola aulájában nagyobb diákok táncoltak önfeledten, egyszersmind ellentmondva annak a mondásnak: sírva vigad a magyar, hiszen minden fiatal arcán mosoly ragyogott. A koreográfiákat pedig már annyira magukénak érezték, hogy még népviseletre, fellépő ruhára sem volt szükség Bebizonyították, hogy noha csudásak a dúsan rakott szoknyák és a cifra csizmák, kalapok, ám a tánc örömét nem csupán díszes jelmezekben lehet átélni, hanem annak szépsége belülről fakad. A nagyobbak számára a foglalkozást az iskola néptánc tanára, Tóth Zoltán tartotta. Lehet mondani, már ez is tradíció: az utolsó tánc mindig közös tánc a Dunakeszire látogató erdélyi fiatalokkal, Felcsíki táncot adnak elő.

Miközben a nagyok ropták, egy aprócska kislány jelent meg közöttük, magát a zenére mozgatva, illegetve. A kislány az édesanyjával érkezett az eseményre, és ez volt élete első táncháza, és boldogan és lendülettel adta át magát a zenének. Hiába, ő a bizonyíték rá: a néptáncot nem lehet elég korán kezdeni, édesanyja, Nyíri Eszter elárulta, Veronika még csak a napokban lesz kétéves.

Szombaton folytatódik a programsorozat. 8-kor Szlobodnyik Gábor természetfotóiból rendezett kiállítás megnyitója lesz az Iskolagalériában (Garas utca 26). 9 órától Döme Barbara írónővel író-olvasó találkozó a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola könyvtárában. 10 órakor pedig autóbuszos Dunakeszi helytörténeti sétára és vetélkedőre invitálnak bennünket a programsorozat szerevezői. A rendezvény záróakkordja a Városi Néptánc Gála, melyet a Radnóti Miklós Gimnázium aulájában rendeznek meg (Bazsanth Vince utca 10).

 

kormany tamogatas

A 2016.10.13-2016.10.16. között az önkormányzat szervezésében megrendezésre kerülő két napos testvérvárosi programsorozat „Közös múltunkra emlékezünk” címmel a Bethlen Gábor Alap 700.000.- Ft-os támogatásával valósul meg a Kőrösi Iskolában, a VOKEJAMK-ban és Dunakeszi történelmi helyszínein, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola részvételével.

 

Előző cikkA Magyar Közlönyben a Dunakeszin is segítő összekötőút
Következő cikkAmikor csak egy gólt kaptak a széchenyisek