Bár 2024 elején a Fóti útról elköltözött a Pizza Mamma pizzéria, de szerencsére továbbra sem kell Nápolyig utaznunk egy jó kis pizzáért. Stodulka Gergelyék a Verseny utcában találták meg az új otthonukat. Itt látogattuk meg őket a Nápolyi Pizzériák Éjszakáján, hogy megtudjuk, miben más az új hely, mit hoztak magukkal „örökségként” és miben nyújtanak teljesen más élményt, mint korábban.
Ahogy beléptünk, az látszott, hogy a pincérek és a házigazda vendégszeretete mit sem változott. A rusztikus nápolyi kemence is megtalálta a helyét, amiben a szemünk előtt készülnek el a kíváló nápolyi pizzák. A hely hangulata azonban egészen más, mint a korábbi. Na de ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük egy kicsit a pizzéria történetével. Stodulka Gergelyen, vagyis ahogy mindenki ismeri, Gerin már látszott, hogy fejben újra és újra végigpörgeti a különleges este forgatókönyvét, de még mielőtt a vendégek hada lepi el az éttermet, szán ránk még pár percet, hogy válaszoljon a kérdéseinkre.
“Egy tengerparti nyaraláson hasított belénk a gondolat, hogy kellene egy jó nápolyi pizzázó, ami akkoriban ritkaságnak számított Magyarországon. Mivel régóta a vendéglátásban dolgozom, a szakmám mestere vagyok, így volt rutinom, de a pizzakészítés azért más tészta, szó szerint. Alaposan utánajártunk, kísérleteztünk, amíg el nem értük azt a minőséget, amit kerestünk. Családi vállalkozásként kezdtünk bele, a feleségem is sokszor besegít. Az új hely stílusát is ő álmodta meg. Családi szenvedélyünk ez a pizzéria. Amióta pedig átköltöztünk az új helyre, még fanatikusabbak lettünk” – kezdett bele a történetbe a tulajdonos.
A minőség szent és sérthetetlen
Geritől már korábban megtudtuk, hogy nápolyi kemencével dolgoznak, szerinte csak így lehet autentikus nápolyi pizzát készíteni. Az alapanyagok minősége pedig szent és sérthetetlen. Olaszországból származik a magas minőségű 00-ás liszt ugyanúgy, mint a San Marzano paradicsom és a bivalymozzarella, ami a szintén az eredetvédett Campania régióból érkezik. A legalább 48 órát kelesztett tésztát kézzel nyújtják, és a már említett autentikus fatüzelésű kemencében 450 fokon 1-1,5 perc alatt sütik készre. A nápolyi pizza ismérve, hogy a belseje hajszálvékony, miközben a széle levegős és roppanós, amelyre a fatűz lángja díszes pöttyöket rajzol. Pont ez az a látvány, aminél azt érzi az ember, ha nem haraphatok bele azonnal, végem. Dunakeszin a Fóti úton, a sportcsarnok mellett 4 évig működött a Pizza Mamma, a COVID-járványt is sikerrel vészelték át.
A régi helyen az ízek mellett a kockás terítős, olaszos kisvendéglő hangulata volt az, ami sokakat megragadott. Az új helyen már egy letisztultabb, modernebb stílus és tág tér fogad minket.
A kockás abroszt a loft stílus váltotta
“Szerettünk volna bővíteni, ráadásul egy bérbeadói tragédia, tisztázatlan örökösi helyzet miatt kénytelen voltunk költözni. Előre menekültünk. Egy véletlen beszélgetés kapcsán találtunk rá erre a helyre, ahol egy ABC működött, és a beszélgetés végén pedig már kezet is ráztunk.” Az átalakítást egy hónap alatt tudták le, rengeteg mindent saját maguk csináltak. A falburkolatot a nagyobbik fiával rakták fel és az asztallapokat is ő maga vágta le, kente le, és a nagy hajrát követően január 15-én nyitottak ki. Gyakorlatilag egy hetet voltak bezárva, mert mindeközben a másik helyen folyamatos volt a működés. “Szívünk-lelkünk benne van ebben a helyben, remélem, ezt a vendégeink is érzik” – mondta őszintén Geri.
Azt is megtudtuk, hogy a tapasztalatokból kiindulva több kétfős asztalt helyeztek itt el, amiket, ha kell, össze tudnak tolni, így jobban tudnak alkalmazkodni a vendégek igényeihez. A törzsvendégeik egy része hiányolta, hogy a kockás terítőt nem hozták magukkal, de a többség pozitívan fogadta a változást. Itt több a beülős vendégük, köszönhetően a jobb parkolási, elhelyezkedési adottságoknak is. A kínálatot bővítették, nyáron például voltak hideg levelesek.
“A paradicsomleves abszolút sláger volt, de hozzánk pizzázni járnak az emberek és ez így is van rendjén. A havi ajánlat pedig egyértelműen tarol a vendégek körében, az augusztusi Infinito volt eddig az egyik legnagyobb kedvenc”
– árulta el a Postnak Geri. A vacsora a csúcsidőszak, de ebédre is egyre többen választják a Mammát. Kiszállítást egyébként Dunakeszi, Göd és Fót területén vállalnak, de volt már rá példa, hogy Káposztásmegyerre és Mogyoródra is vittek ki pizzát. De ahogy Geri vallja: a nápolyi pizza asztalra téve a legjobb. Ugyanakkor, ha nincs időnk beülni, vagy megvárni a kiszállítást, akkor lehetőség van percre pontos átvételt is kérni, így abszolút friss ételt vihetünk haza.
Szeretettel várják a kisgyerekes családokat is
Bár a nápolyi pizza gyorsan megvan, arra az esetre, ha kicsit többet kellene várni, vagy valaki nyugalomban szeretné meginni az italát, a gyerekeknek még játékokkal is készültek, ahol egyértelműen a jó öreg legó a sláger. Egy biztos, érdemes odatelefonálni, főleg, ha kisgyerekkel érkeznénk, mert vacsoraidőben foglalás nélkül hosszabb várakozási időre lehet számítani.
Rajongók, figyelem: a decemberi ajánlat egy speciális calzone lesz
Geri, ha kell, beáll pizzát is sütni. Mint mondta, ennek csak előnyét látja. “Szeretek én is odaállni pizzát sütni, közel lenni a tűzhöz. Sokkal inkább tudom így, hogy milyen minőséget várok el a kollégáimtól.” Azt már korábban megtudtuk, hogy Gerinek kifejezetten nincs kedvenc pizzája, de ha a Diavola pizzára néz, mindig azt érzi: ez az, megérkeztünk Nápolyba. Viszont azt is elárulta, hogy a feleségének a Mamma a kedvenc pizzája, ami nem is meglepő, hiszen azt az összeállítást ő találta ki. De szívesen besegít a hónap ajánlatának kitalálásába, folyamatosan gyűjti az inspirációkat. Az újdonságokról a hely Facebook-oldalán lehet tájékozódni.
Mi is az a Nápolyi Pizzériák Éjszakája?
Nápolyban szeptember 19-én minden a vérmisztériumról és San Gennaróról szól, nagy utcai fesztiválba torkollik az este. Ezen a napon tartják a Nápolyi Pizzériák Éjszakáját, ami egy tisztelgés az igazi nápolyi pizzák előtt, egy ünnep azoknak, akik szeretik Olaszországot, a pizzát. A tavalyi volt az első év, amikor Nápoly védőszentje, San Gennaro (Szent Januáriusz) ünnepén megmozdultak az ország pizzarajongói és késő estébe nyúlóan fiesztáztak. A kezdeményezés 2024-ben is folytatódott, és a Pizza Mamma idén is csatlakozott az eseményhez.
A beszélgetés végére megtelt a hely. Szerencsére az időjárás is kegyes volt, így kint és bent egyaránt telt házas asztalfoglalások sora kísérte az estét. Az est egyik különlegessége az volt, hogy a pizzákra lehetett kérni frissen szeletelt szarvasgombát is, ami elég tuti ízkombinációkat hozott létre. Amíg ettünk, nagy volt a sürgés-forgás. Több vendéget megkérdezve azt tapasztaltuk, hogy Vácról és a Duna túloldaláról is többen jönnek ide rendszeresen vacsorázni. Geri erre a felvetésünkre annyit mondott: “Mi abban hiszünk, hogy az elégedett vendégeink szájhagyomány útján viszik tovább a jó hírünket, ez így hiteles. Aki itt eszik és ízlik neki, elmeséli másnak is. Ahogy mondani szoktuk: ‘Ne csak elképzeld, hanem kóstold meg! Tuti, hogy a szerelmese leszel’.”