Súlyos károkat okoztak a gyümölcsösökben az elmúlt napok mínusz 1, mínusz 7 Celsius-fokos éjszakái, és átmeneti melegedés után hétfőtől ismét visszatérnek az éjszakai fagyok, helyenként mínusz 5 Celsius-fok alatti értékek is előfordulhatnak – írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Múlt héten pénteken többfelé 25 Celsius-fokot is mértek, majd több hullámban lehűlés érkezett. A sarkvidéki eredetű léghullám hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe, keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki, főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott, és leállt a szél. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet jelenleg 5 és 8 fok között alakul.      
Az elmúlt napokban az ország délnyugat-északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20 millimétert meghaladó csapadék. A talajok felszínközeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban kritikusan száraz maradt.


Az őszi búza köszöni szépen, jól van

Az elemzés szerint az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. “Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni. A repcén megjelent a virágkezdemény is, ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik” – írták.
   

Balatonvilágos, 2020. március 31. Kajszibarackfákat melegítenek tüzekkel a fagy ellen védekezve egy Balatonvilágos közelében fekvõ gyümölcsösben 2020. március 31-én. MTI/Varga György

A gyümölcsösökben viszont nagy kárt okozott a fagy

A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár, az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós, Szeged környékén pedig már az őszibarack is túl van a virágzáson. A gyümölcsösökben a mínusz 1, mínusz 7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak. Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A Szeged környéki őszibarack termelők közül sokan sikeresen védekeztek a fagykár ellen – írták.

Előző cikkSzületés hete programsorozat – Fókuszban az anyukák
Következő cikkA cseh fotográfia rebellis alakja – Jan Saudek provokatív világa