A Civil Támogatási Alap tavaly év végi pályázatán több helyi közösség, alapítvány nyert támogatást. Cikksorozatunkban őket és rajtuk keresztül a várható fejlesztéseket, programokat mutatjuk be. Dióssi Csaba polgármester szerint Dunakeszi titka a közösségében rejlik. „A közösségépítés elhasznált szó, de a legjobb bizonyíték arra, hogy Dunakeszin mindenki odateszi magát, amikor az emberek önmaguk kezdenek el szervezkedni egy teljes közösség érdekében. Dunakeszin számíthatunk az egyesületekre, alapítványokra és ők is számíthatnak ránk!” – nyilatkozta a polgármester. Cikksorozatunk első részében a Bárdos iskola fejlesztéseit, második részében Dunakeszi Alsó Fejlődéséért Kulturális Egyesület pályázatát, a harmadik részben pedig a Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola szivárványjátszóterét mutattuk be. Ezúttal a Redit Idősbarát Közösségépítő Egyesületről olvashatnak, aki sikeresen pályázott a Civil Támogatási Alapnál.

A sikeres pályázatnak köszönhetően május 27-én egy rendkívüli szeniorsportnapot szervezhetnek Dunakeszin. Erről kérdeztük Radvánszki Editet, az egyesület elnökét, akit 2022-ben Idősekért díjjal tüntetett ki a Belügyminisztérium.

Mikor adták be a pályázatukat?

A Redit Idősbarát Közösségépítő Egyesületünket tavaly márciusban jegyezték be, szeptemberben adtuk be a pályázatot, hogy a szeniorkorosztálynak legyen egy sportnapja, ahol többféle sportágat ki tudnak próbálni. Azt reméljük ezzel a rendezvénnyel, hogy a sok sportág közül mindenki talál magának megfelelőt, amit szívesen végez akár rendszeresen is.

Sokkal tovább maradunk önállóak és aktívak mi, nyugdíjasok, ha van egy rendszeres elfoglaltságunk, ami az egészségünk javát is szolgálja.

Szeniorörömtánc a városi adventi vásárban felállított karácsonyfa körül, Radvánszki Edit vezetésével

Dunakeszi a sportok városa

Milyen sportágakat jelöltek meg a pályázatban?

A sportágakat úgy jelöltük meg, hogy legyen olyan is, amit a kevésbé aktívak is tudnak teljesíteni, és olyanok is, amelyek talán extrémebbek a mi korosztályunknak. Ezek kipróbálására kevesebb alkalmuk lehet, úgymint a sárkányhajózás, az íjászat. A választható sportok: nordic walking, meridián torna, szeniortánc, egyensúlytréning, gerinctréning, lepipasszröplabda és a dobfitt. A dobfitt kimondottan ennek a korosztálynak ajánlott, mivel ízületkímélő mozgás.

Sárkányhajózni is lehet majd a szenioroknak szervezett sportnapon

Mamisminkkel és stílustanácsadással is készülnek

Két helyszínen lehet kipróbálni ezeket a sportokat, a VOKE József Attila Művelődési Központban és a Katonadombon. A Katonadombon egy ismert sportoló irányításával melegíthetnek majd be a résztvevők. Erre a helyszínre tervezzük a meridián tornát, az íjászatot, a sárkányhajózást. Tervezünk mamisminkelést is, ahol sminkelési tanácsokat is adnak. Stílustanácsadás témakörben is várható majd egy előadás. A társasjátékszobában értelemszerűen társasjátékokat próbálhatnak ki a szeniorok. Május 27-én lesz az eseményünk, előtte gyermeknap lesz, így úgy gondoltuk, hogy nagyszerű lehetőség, hogy másnap legyen a mi napunk, a szeniornap.

Radvánszki Edit tánccsoportja rendszeresen lép fel a városi eseményeken is

Az önkormányzat támogatása is kellett a pályázathoz?

Az önkormányzat elvi támogatására szükséges volt a pályázathoz, de nem kérdés, hogy minden egyéb segítséget megkapunk majd tőlük, amire még szükségünk van – mint mindig.

Dióssi Csaba polgármester úr biztosított minket arról, hogy segítenek majd meghirdetni az eseményt, illetve buszszolgáltatásban kérjük a támogatásukat a két helyszín közötti közlekedésben.

Hagyományteremtő céllal rendezik meg?

Régi vágyam volt, hogy megvalósítsuk ezt a programot. Az esemény sikerétől függ, hogy lesz-e ennek folytatása. Az egyesületünk mindenképp szeretné, hogy legyenek olyan ingyenes programok, amelyek a szeniorkorosztály sportolási kedvét pozitívan befolyásolják.

Előző cikkItt érdemes koreai autót javítani
Következő cikkNem volt könnyű menet, de végre megnyílt az Alagligeti elkerülő út