Kilenc éve főzik a jobbnál jobb lecsókat az ALcSófesztiválon. Az ide versenyen 21 csapat lecsója közül választhatta ki a zsűri a legfinomabbat. A lecsófőzés mellett kiváló programokkal szórakoztatták a közönséget a szervezők.

Forrás: Dunakanyarrégió

Benkő Tamás képviselő, a fesztivál egyik szervezője portálunknak elmondta, hogy évről évre a kollégáinak és a fesztivál szponzorainak köszönhetően jobban működik az ALcSófesztivál, amelyet először 9 évvel ezelőtt nyitott meg. Idén bővült a szervező csapat száma, ezáltal sokkal színvonalasabb, színesebb arcát mutathatja a fesztivál.

Újításnak számított az 50 éves Dunakeszi Koncertfúvósok reggeli zenés ébresztője. A lakosok közül volt olyan, aki pizsamában jött ki az utcára, és kínálta meg a zenekar tagjait.

„A fesztiválnak az a lényege, hogy a lakosoknak olyan programot nyújtsunk, ahol a helyi közösségek még szorosabb kapcsolatba kerülhetnek egymással.” A szervezők gondot fordítottak arra is, hogy a helyi közösségeknek, csoportoknak fellépési lehetőséget biztosítsanak. Benkő Tamás azt is elárulta, hogy az önkormányzat mellett a Pest Megyei Civil Támogatási Alap és rengeteg magánember, kisebb cég is támogatja a fesztivált.

A csapatok kitartóan és lelkesen álltak neki a lecsófőzésnek. Voltak, akik hagyományos, klasszikus lecsóval készültek, de voltak olyan csapatok is, akik nem voltak restek az előkészületi munkára akár fél napot fordítani. Kóstoltunk babos lecsót, csülköset, mangalica kolbászosat és köleses lecsót is. Több csapat az alapanyagok kiválóságát tartotta a legfontosabbnak. Volt olyan csapat, akinek annyira szerették a főztjüket, hogy délután 3 órakor hozzá kellett kezdeniük a második bogrács lecsójuk elkészítéséhez, így jártak például a Lecsó ördögei is. Ők a tálalást is újragondolták, hiszen a kész lecsót kaliforniai paprikában tálalták fel. A Kanyargó Ételbár szakácsának készítésében kóstolhattunk káposztás roma lecsót is cigány lepénykenyérrel. Igazán különleges volt.

8 tagú zsűri értékelte az ételeket

A zsűri elnöke Nyiri Márton, Dunakeszi környezetvédelemért felelős alpolgármestere, tagjai: Bálint Antónia egykori szépségkirálynő, jól ismert televíziós személyiség, aki sokadszorra van itt a lecsófesztivál zsűrijében, Huszár Linda, a GYEP Alapítvány elnöke, ő is helyi lakos és nagyon régóta támogatója a rendezvénynek, Székely Norbert, alsói lakos, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Böőr Zoltán, 21-szeres magyar válogatott labdarúgó, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes. Az ugyancsak Dunakeszin élő Kaszás Géza színművész, aki már a kezdeteknél részt vett a zsűri munkájában, Kárpáti Zoltán, a Radnóti gimnázium igazgatóhelyettese, önkormányzati képviselő, dr. Bársony Farkas, aki az üzleti világban adó jogászként nagyon ismert és elismert szakember. Idén ők értékelik a csapatok teljesítményét.

Forrás: Dunakanyarrégió

A zsűrinek nem volt könnyű dolga osztályozni a lelkes csapatok finomságai között.  A tavalyi győztes csapat, a Visegrádi lecsócsálom idén is komolyan vette a kihívást. A 9 fős csapat tagjai jelmezbe öltözve készítették finom lecsójukat, amit 60 literes kondérban főztek meg.

Stand szépségverseny első helyezettje: Szaporáék lecsodája, második helyet a Visegrádi lecsócsálom csapata, harmadik helyet pedig Mentős Laci csapata kapta.

Előző cikkDunakeszin kapták el a körözött személyt – videó az elfogásról
Következő cikkKomédiások, gólyalábasok, népi játszótér – itt van a Szent Mihály-napi búcsú programja