Hétvégén tartották meg a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozót. A tanácskozást a nemzetpolitikai államtitkárság és a Magyar Nemzeti Médiaszövetség szervezte. Közel 200 külhoni és anyaországi médiában dolgozó szakember vett részt. Először adták át a Magyar Nemzeti Médiaszövetség által alapított Kosztolányi-díjat is.

A magyar nemzet egységes, és főszabály szerint nincsenek határon belüli és kívüli ügyek, azt kell nézni, mi szolgálja a közös nemzeti célokat – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón, Visegrádon.

A II. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó megnyitója Visegrádon (MTI)

A miniszter az elmúlt 12 év legfontosabb kormányzati eredményének nevezte a nemzet egységének megteremtését, amiben értékelése szerint kiemelkedő szerepet játszottak a határon túli médiumok. Nélkülük ezeket az eredményeket nem lehetett volna elérni – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A tárcavezető kitért a kárpátaljai magyarság rendkívüli helyzetére a háborús helyzetben. Kiemelte: külön köszönet illeti azokat, akik ebben a nehéz időben is sokat tesznek azért, hogy a magyar nyelvű tömegtájékoztatás megmaradjon Kárpátalján.

Gulyás Gergely a jövőbeni kilátásokról szólva kiemelte: miután alapvetően gazdasági alapon kell működtetni a médiát, nem lehet eltekinteni azoktól a változásoktól, amelyek a fogyasztói szokásokban bekövetkeztek. A mérések azt mutatják, hogy a COVID-járvány óta az online médiának nagyobb a jelentősége a televíziónál is, és ez nemcsak Magyarországon, hanem minden valószínűség szerint a határon túli médiumok esetében is igaz.

A hírfogyasztókat tekintve 50 százalék feletti, aki az online felületekről tájékozódik, 40 százalék körüli a televízióból információt szerzők aránya, a többiek a nyomtatott sajtót veszik kézbe.

A média része a nemzetpolitika intézményrendszerének

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy jövő héten rendezik meg a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet üléseit. Ez lehetőséget és alkalmat teremt az összegzésre, a következő időszak céljainak meghatározására – mutatott rá. A média területén is egyre inkább egységes Kárpát-medencei térről lehet beszélni, a média része a nemzetpolitika intézményrendszerének – hangsúlyozta.

Potápi Árpád

“Újraépítették a Kárpát-medencét és a diaszpórát”, 5400 beruházást valósítottak meg külhonban. Egységes Kárpát-medencei teret hoztak létre az oktatásban, a bölcsődétől a felsőoktatásig nyújtanak támogatást. Ennek összege emelkedni fog a következő évben, de a kárpátaljai gyerekek már az idén a megemelt támogatáshoz juthatnak hozzá – részletezte.

Újraindult a Határtalanul! program is, aminek kezdete óta már félmillió anyaországi diák juthatott külhoni területekre. Beindították a sportakadémiákat, a Kárpát-medence a sport tekintetében is egységessé vált – jelezte.

Kosztolányi-díj

Első ízben adták át a tanácskozáson a Magyar Nemzeti Médiaszövetség által alapított Kosztolányi-díjat, amelyet Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója vehetett át. Toót-Holló Tamás, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség elnöke elmondta: a díjjal a kárpátaljai újságírók melletti szolidaritást is szeretnék kifejezni. “Hajrá Kárpátalja, hajrá magyar megmaradás, tartsatok ki” – fogalmazott az elnök.

Dunda György kapta a Kosztolányi-díjat

Dunda György azt mondta: a kárpátaljai magyar újságíró társadalom közös díja az elismerés. Vészterhes időket élnek, kihívások veszik körül őket. A fiatalabb generáció most tanulja, amit az idősebbek a szovjet megszállás alatt már átéltek, és soha nem gondolta volna, hogy nekik is meg kell tanulniuk “a sorok közötti írást”. Ugyanakkor nekik otthon van dolguk, a szülőföldön maradásra rendelte őket a sors – fogalmazott, hozzátéve: csak azért is legyen béke.

Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója a díj átadása előtt a média egyre fokozódó felelősségéről beszélt, kiemelve, emberek életét tudja megváltoztatni egy mondat, egy cikk vagy riport. Mayer Erika, a médiaszövetség alelnöke pedig bejelentette: jogi támogató projektet indítanak és adott esetben jogi képviseletet is biztosítanak újságíróknak.

(MTI)

Előző cikkLámpások lepték el a várost
Következő cikkDr. Brusznyai József atyára emlékeznek