Ki ne tudna legendás és zseniális zsarupáros filmeket felsorolni? Az egyik tuti nagydumás, a másik csendesebb fajta, de egymás savazása, cukkolása, zrikálása örök humorforrás. Valami hasonló ugrik be az embernek, ha erre a két, Dunakeszin szolgáló fiatalemberre néz – olvasható a Pest vármegyei rendőrség közösségi oldalán.

Szemán Márk törzsőrmester (32) és Tokár Csaba főtörzsőrmester (37), a Dunakeszin szolgáló körzeti megbízottak kapcsolata nem új keletű. Ugyanonnan, egy kb. 300 fős, kelet-magyarországi falucskából származnak, együtt, szinte testvérekként nőttek fel. Mindkettejük családjában akad egyenruhás, amikor pedig saját történetüket kezdik mesélni, érezhető, hogy hazaértek, otthonra leltek. A testületnél is és Dunakeszin is. Itt alapítottak családot, Csaba egy hétéves kislány, Márk egy 8 hónapos kisfiú apukája. Látszik rajtuk, hogy rendben vannak, egyben vannak, elégedettek – egyhangú véleményük szerint is szeretik a munkájukat, boldog és kiegyensúlyozott a magánéletük.

Mókában és a munkában is ők a legeredményesebb páros

Amellett, hogy szabadidejük egy részét is együtt töltik – hol családostul, hol ketten -, a munkában is összeszokott és rendkívül eredményes párost alkotnak. Olyannyira, hogy tavaly ők könyvelhették el Dunakeszin a legtöbb elfogást és előállítást. A körözött emberek felkutatása a kedvenc elfoglaltságuk, még szolgálaton kívül is egyre-másra azon törik a fejüket, egy-egy régóta keresett szökevényt milyen módszerrel kerítsenek, vagy éppen csalogassanak elő. A feleségek végtelenül türelmesek és megértőek, csak Csaba neje szokta mondogatni: „Ha elválunk, feleségül veheted Márkot!” Szóval,

e remekbe szabott páros 2023-ban 164 elfogással büszkélkedhet.

Számíthatnak egymásra a munkában és a cukkolásban is

Akadt közöttük 80-90 elfogatóparancs alapján körözött, fogtak ittas/bódult sofőrt, de tettenérésben sincs szégyenkeznivalójuk. A legfiatalabb 13 éves volt, a legidősebb elmúlt már 60, egy szolgálat alatt 6 elfogás volt a csúcs. Két hónapig kutattak az után a férfi után, aki ellen 8 körözés volt kiadva. Végül egy ház pincéjében fogták meg. Olyannyira nem volt együttműködő, hogy a rendőrautóig sem saját lábán ment, kezét, lábát fogva, felemelve kellett vinniük. Csaba neve mellett 105, Márknál 59 szerepel, utóbbi piszkálódós megjegyzése szerint: „Nézte, hogy mikor nem vagyok szolgálatban, és akkor intézte…”

Nem ismernek lehetetlent

A közigazgatási határoknál sem torpannak meg, legutóbb pl. Újpestre autóztak egy jogerősen elzárásra ítélt, ám a büntetés-végrehajtási intézetbe be nem vonult nőért. Nappal volt, így Csaba vezetett, az éjszakai sofőrködést inkább Márk szokta vállalni, mondván társa már „öreg”.

Szeretik az utcát, élik az utcát. MindenhovA bemásznak, átmásznak, lemásznak, ugranak, vagy éppen futnak – ahogy a helyzet megkívánja. Állóképességük, fizikai erőnlétük sosem hagyta őket cserben. Ahogyan humoruk sem.

A mókázás mellett a munkában is a legeredményesebb páros

A beszélgetés közben is folyton cukkolták egymást, amire a másiktól mindig széles mosoly érkezett válaszul. Jókedvűek, viccesek, lazák, de ha kell, egy pillanat alatt váltanak, ha dolog van, odateszik magukat. Igazán rázós helyzetben még egyikük sem volt, apró horzsolások, karcolások munkájuk velejárói, komolyabban nem sérültek, lőfegyvert nem használtak. Mindig úgy intézték a dolgokat, hogy ne is legyen rá szükség.

Előző cikkA mentőszolgálathoz került az ügyeleti ellátás
Következő cikkÉlménykülönítmény – Sérült gyerekekért futják le az UltraBalatont