Hadat üzent az önkormányzat a parkolást tiltó önkényes táblácskáknak. Leszedetik azokat. Reményeik szerint ezzel több legális parkolóhely jut az autósoknak és a helyzetet is egyértelműsítik. 

Mint arról már gyorshírben beszámoltunk az önkormányzat eltávolítja azokat az önkényes, a parkolást tiltó táblácskákat, amelyekkel jogszerűtlenül próbálnak meg közterületen parkolót kisajátítani vélt tulajdonosának. Ki ne találkozott volna már ilyenekkel Dunakeszin, a szokásos piros-kék tábla majd azzal fenyegetőzés, hogy elszállítják azt az autót, amelyik odaáll, vagy egyszerűen kiírják: csak egy bizonyos rendszám tulajdonosa parkolhat ott.

 

Megpróbáltunk utánajárni, hogy mely táblákat szereltetik le. Ebben segített Laczkó Szilvia, az önkormányzat lakosságszolgálati osztályvezetője. Rögtön belevág. Nem parkolóhelyeket szüntetünk meg, hanem ellenkezőleg, parkolóhelyeket szabadítunk fel. Azokat a táblákat távolíttatjuk el, amelyek közterületen próbálnak meg kisajátítani területeket. Jellemzően ezek kisebb szolgáltatók, üzletek előtti helyek, de a lakóparkoknál, sőt a lakótelepen is van olyan hely, amelyet valaki egyszerűen kijelöl magának. Itt vetjük közbe, hogy egy mezei autós honnan tudhatja, hogy valaki jogtalanul, még pontosabban jogosan mondja magáénak az adott területet? Hamarosan egységes arculatú kis táblácskákat kapnak azok, akik valóban vásároltak, mondjuk üzletük számára 2-3 parkolóhelyet a közösből, így ezt egyértelműen rendezni tudjuk.

Az új intézkedés tehát azt egyértelműsíti, hogy

semmi nem tiltja, ahogy eddig, a megfelelő helyeken a parkolást, csak a közterületet magántáblával nem lehet kisajátítani.

Ez világos, de mi lesz azokkal, akik egy lakóparki, kertvárosi utcában ápolgatják, rendezték a házuk előtti részt, egyszerűen csak odaállhat majd valaki – kérdezzük. Egyrészt az úttesttől 80 centire lehet növényt telepíteni, másrészt a tulajdon csak a telekhatárig terjed, onnantól, ha a KRESZ nem tiltja, bárki odaállhat. Azért mert leszórom murvával, netán engedélyt kaptam térkövezésre, az még nem jogosít kizárólagos parkolásra. Ugyanez vonatozik a hatalmas terméskövekre is. A megbeszélt szokásjog sem létezik, nem lehet egy kisebb-nagyobb társasház előtt kialakított parkolónál kikötni, hogy ide csak az “AAA000” rendszámú autó állhat.

Vannak akik úgy tudják, hogy vettek ilyen ház előtti parkolót – jegyezzük meg, ismerve a gyakorlatot. Tudjuk, de ez nem lehetséges. Ezeket az embereket átverték. A közterületet magánember vagy cég nem adhat el. Próbálja meg a “vevő” jogi útra terelni a dolgot. Az önkormányzat a szigorítást azzal magyarázza, hogy a város egyes részein kevés a parkoló, de ha valaki táblácskával látszólag kisajátítja, akkor másnak nem jut.

Más kérdés a garázs- és kocsikijárók esete. Itt a KRESZ tiltja, hogy valaki odaálljon, ha erre figyelmeztetik az autóst egy táblával, az nem gond, csak tiltani, fenyegetni nem lehet, különösen közterületen.