A magyarok 14 százaléka tervezi, hogy a korábbiaktól eltérően több pénzt fog félretenni az elkövetkezendő hat hónapban. A fiataloknál ez az arány jóval nagyobb – derül ki az OTP Bank Öngondoskodási Index kutatásából. A fiatalok három leggyakoribb megtakarítási célja között szerepel a ruhatáruk bővítése, okos eszközök vásárlása, illetve különböző utazások finanszírozása.

Az OTP Bank megbízásából készült kutatás szerint bár a magyarok kevesebb mint ötöde tervez az eddigiekhez képest több pénzt félretenni a következő fél évben, közülük 27 százalék, a 18-29 éves korosztályba tartozik.

Az OTP Öngondoskodási Index felmérés szerint a fiatal, 18-24 éves korosztály első öt megtakarítási céljai közé tartozik a saját tanulmányok finanszírozása, a ruhatár bővítése, illetve okostelefon vagy laptop vásárlása, de többen gyűjtöttek utazásra, nyaralásra is. Jövőbeli terveik is hasonlóan alakulnak: egy éven belüli megtakarítási céljaik között ezeken felül az autóvásárlás is szerepel.

Hogyan segítenek a szülők?

A felmérés szerint a megkérdezettek mintegy harmada véli úgy, hogy a szülőknek addig kell támogatni gyereküket, amíg megtehetik. Szükség is lehet rá, hiszen március és május között a munkanélküliek száma 190 ezer fő volt, ebből 37 ezer a 15-24 éves korosztályból került ki. A foglalkoztatottság esetükben mintegy 20 ezer fővel csökkent az előző év azonos időszakához (2019. március-május) képest.

Aki pedig saját maga teremtené elő a forrást megtakarítási céljainak megvalósításához, most több lehetőség közül is választhat az OTP Bank legújabb, fiataloknak készült Junior Next applikációjával.

Az új Junior Next applikációnk, segít megtervezni a kiválasztott karrierúthoz szükséges költségeket. Emellett folyamatosan frissülő diákmunka lehetőségek között is válogathatnak a fiatalok az alkalmazásban. Sőt, kizárólag ezen keresztül jelentkezhetnek az idén szeptemberben induló OTP Junior Diákmunkára is, amelynek keretében négy héten keresztül betekintést nyerhet a kiválasztott diák a pénzügyi világ változatos munkaköreibe” mondta el Kökény Dávid, az OTP Bank bankkapcsolati szenior termékfejlesztési menedzsere az új alkalmazással kapcsolatban.