Minden korábbinál nagyobb számú nevezéssel ünnepli 30. születésnapját a Virágos Magyarország verseny. Idén már közel 400 település méretteti meg magát 549 pályázattal, köztük van Dunakeszi is. A kertész- és tájépítészmérnökök, turisztikai szakemberek közreműködésével már javában zajló zsűrizés után az őszi ünnepélyes díjátadón derül majd ki, hogy közülük mely közösségek kapnak elismerést környezetszépítő munkájukért. 

Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyén évről évre egyre több települési önkormányzat vesz részt. Dunakeszi is rendszeresen indul a versenyen, 2021-ben például különdíjat is kapott. A verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség nagy örömére idén már 383 település összesen 549 pályázattal nevezett. Közülük több mint 40 a határon túli magyar közösség.

Idén nyáron 24 000 virágot ültettek el Dunakeszin

A települések öt főkategóriában (1000 fő alatti és feletti falvak, 30 000 fő alatti és feletti városok, valamint budapesti kerületek) nevezhettek, és különböző tematikus díjakra is benyújthatták pályázataikat. Az utóbbiak között évek óta a Legvirágosabb főtér a legnépszerűbb. Ősszel az is kiderül, hogy mely közösség büszkélkedhet a legszebb fasorral vagy a legszebb óvodakerttel. Az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával a különböző helyi versenyeket és virágosítási kezdeményezéseket jutalmazzák idén a Virágzó közösség díjjal. A jubileumi verseny új, turisztikai kategóriájában a legjobb Virágos városi és faluséta címért pedig 30 település is ringbe szállt.

Fókuszban a fenntartható turizmus

A fenntartható turizmus napjaink kiemelt témája, amellyel természetesen az MTÜ és a hazai turizmus is aktívan foglalkozik. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a fenntarthatóság a jubileumi versenyen még hangsúlyosabban jelenjen meg. Nagy öröm látni, hogy ez a törekvés nemcsak minket motivál, hanem az idén benevezett közel 400 települést is” – méltatta a Virágos Magyarország jelentőségét Jakab Zsófia, az MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Idén először például Az év zöld innovációja díjat is odaítélik, amelyre 16 nevezés érkezett.

Mindez azt is jelzi, hogy a fenntarthatóság témája nem csak a szervezők számára fontos, mind több település folytat tudatos zöldfelület-gazdálkodást.

A környezettudatosság üzenete és az ezzel kapcsolatos edukáció megjelenik a Virágos Magyarország új vagy megújuló közösségi médiafelületeinek – Facebook, Instagram, TikTok – tartalmaiban is a környezetszépítő praktikák mellett.

Helyszíni bejárás után dönt a zsűri

A nevezések elbírása során a szervezőbizottság nagy hangsúlyt fektet a települések által elért eredmények helyszíni megismerésére, illetve a szakmai eszmecserére és tanácsadásra. A már jó ütemben haladó értékelésekben közel 180 kertész-, tájépítész- és településtervező mérnök, turisztikai szakember vesz részt.

A zsűriben helyet kapott Dunakeszi főkertésze, Tóth Eszter is.

A Virágos Magyarország kategóriagyőzteseinek kihirdetésére ősszel ünnepélyes díjátadón kerül sor Budapesten, ahol egy jubileumi díjat is kiosztanak. A fődíjakon kívül többek között kertészeti utalványok, növénydíjak, szakmai konzultációs lehetőségek is gazdára találnak. A szervezőbizottsági tagok egyéb díjai is kiosztásra kerülnek. A Magyar Kertörökség Alapítvány például nagy értékű növényadománnyal járul hozzá a környezetszépítő verseny 30. születésnapjának még emlékezetesebbé tételéhez.

Dunakeszi 2021-ben különdíjat nyert a Virágos Magyarország pályázaton

A jubileum alkalmából a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete, az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Oázis Kertészetek támogatásának köszönhetően minden pályázó település egy-egy emléktáblával és facsemetével is gazdagabb lesz, amelyeket előzetes egyeztetés után ősszel vehetnek át.

További információ:           

www.viragosmagyarorszag.hu

facebook.com/viragosmagyarorszag

www.palyazat.viragosmagyarorszag.hu

https://www.tiktok.com/@viragosmagyarorszag
https://www.instagram.com/viragosmagyarorszag/
Előző cikkDebütál a Dunakeszi Shop
Következő cikkVarázslatos kertek Dunakeszin