Hivatalosan 98417 választó szavazhatna a Pest megyei 5. körzetben. Ezzel a miénk a legnépesebb választási kerület, azaz itt ér legkevesebbet egy szavazat.

Április 3-án országgyűlési választások lesznek Magyarországon. A Pest megyei 5. választókerület a legnépesebb, csaknem 100 ezren szavazhatnak, ami azt jelenti, hogy itt ér a legkevesebbet egy szavazat. Árnyalja a képet, hogy a 98417-es szám a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma, a választás kitűzésekor 97882-en szavazhattak volna, ez a szám egyébként állandóan változik.

Szintén érdekesség, hogy külföldről 1046 szavazat futhat be. Ők nem keverendők a határontúliakkal, hiszen az utóbbiak csak pártlistára voksolhatnak és ezt jellemzően levélben teszik meg. Az előbbiek viszont a külképviseleteken adhatják le voksukat. Szoros eredmény esetén számíthat, hogy onnan kit preferálnak jobban. Az átjelentkezettek száma 2362 fő. Ennek lényege, hogy az átjelentkezés után is az állandó lakcím szerinti egyéni jelöltre voksol az illető.

Dunakeszin 7 egyéni jelöltre lehet szavazni, és 6 pártlistára.

A magyar választás érdekessége, hogy 2013 óta kampánytilalom csak a szavazóhelyiségben és az azt magában foglaló épületben érvényes, illetve a bejárattól számított 150 méteres távolságon belül közterületen van.

Címlapfotónk a 2019-es önkormányzati választáskor készült.

Előző cikkHáromszintes lesz a Nyugati pályaudvar, egy új park is létesül a környéken
Következő cikkAz alagligetiek már örülhetnek, halad a játszóterek megújítása