Október 10-én indul a Dunakeszi – az Én városom című rajz- és rövidpróza-író pályázat a Dunakeszin élő óvodások, általános, közép- és művészeti iskolás diákok számára. A pályázatot Dunakeszi Város Önkormányzata és a Szülőföld Könyvkiadó közösen hirdették meg. A kiválasztott alkotásokból árverést tartanak, és a befolyt összeget jótékony célra ajánlják fel, cikkünkből az is kiderül, hogy kinek a javára.

„Fontosnak tartjuk, hogy a dunakeszi gyerekek valóban dunakeszinek, helyinek érezhessék magukat, tudják, hogy városunk az otthonuk, és az is lehet akár egész életükben.

Számunkra, felnőttek számára pedig érdekes, hogyan látják a mai gyermekek, ifjak, a jövő felnőttjei a városunkat. Mit kedvelnek benne, miért szeretnek itt élni” – mondta Dióssi Csaba polgármester.

A pályázat célja az is, hogy a gyerekek és a fiatalok átérezzék: alkotásaikkal segíthetik társaikat, valódi közösségként összefogva más gyermekeket támogathatnak. A pályázati időszak egy hónapos, vagyis november 10-ig nyújthatják be az alkotók képi vagy szöveges műveiket. Ezt követően egy öttagú szakmai zsűri kiválasztja azokat az alkotásokat, amelyek belekerülnek a Dunakeszi – az Én városom című kötetbe. A kiválasztott műveket 2024. április 16. és 26. között megtekinthetik a VOKE József Attila Művelődési Központban, ahol a legjobb alkotásra szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapott mű közönségdíjban részesül.

Rövidpróza-író pályázat

Miért szeretem Dunakeszit? kérdésre is várják írásos formában a gyermekektől a választ, legfeljebb 50 szó terjedelemben. A kérés, hogy humoros, érdekes, izgalmas formában fogalmazzák meg röviden, miért fontos nekik, hogy ebben a városban élnek. Mik azok az élmények, amik a településen történtek meg velük, és amelyekre szívesen emlékeznek. (Óvodás gyermekek esetében az óvoda vagy a szülő jegyezze le a gondolatokat, az iskolások maguk is megfogalmazhatják a válaszukat.)

Pályázati feltételek

  • Egy pályázó maximum 2 pályaművet nyújthat be.
  • Azt kérik, hogy a pályaműveket ne hajtsák össze!
  • A pályázat jeligés. A jeligét és a pályamű címét minden egyes rajz hátoldalán jól láthatóan fel kell tüntetni. Egyéb adat feltüntetése tilos! Egyéb esetében a pályamű nem befogadható.
  • A beküldendő pályaművek kötelező melléklete a pontosan kitöltött és képhez csatolt ADATLAP. Az adatlapokat elzárva tároljuk, azokat csak a zsűri döntését rögzítő jegyzőkönyv aláírását követően nyitjuk fel. Az adatlap itt elérhető:

Árverés is lesz

A 15 legjobb képi alkotást 2024. április 24-én árverésre bocsátják a művelődési központban megrendezett, könyvbemutatóval egybekötött ünnepségen, készítőiket szép díjakkal jutalmazzák. A többi kiállított kép esetében lehetőség nyílik a megvásárlásukra. Az árverésen, továbbá a kiállított képek megvásárlásával befolyt összeget a kiadó és az önkormányzat a Dunakeszi SNI Óvoda javára ajánlja fel. Ezáltal a pályázók a kortársaikat támogathatják, egyúttal érezhetik a valódi közösségi összefogás erejét.

A pályázatról még részletesebben a városi honlapon olvashat.

Főkép festménye: Sipos Károly alkotása nyomán készült ceruzarajz

Előző cikkMutassa meg, hogy öné a legcukibb állat!
Következő cikkKik és hány darab ingyen LED-et kaphatnak Dunakeszin?