A városi plakátokon és valamennyi felületen olvasható, hogy ingyenes lakossági LED-csereprogramot hirdetett az önkormányzat és a CYEB. Kicsit hihetetlennek hangzik, de igaz. Persze van néhány dolog, amire figyelni kell, mutatjuk mik azok.

Dióssi Csaba közösségi oldalán olvashattuk, hogy Kundlya Zsófia mostantól lakossági kapcsolatokért felelős önkormányzati megbízottként segíti a dunakeszieket. Kiemelt feladata, hogy a város lakossági programjainál az online térben kevésbé járatos korosztálynak is segítséget nyújtson. Fő célja, hogy a Dunakeszi App egyre több lakos számára legyen hasznos felület. Őt kérdeztük arról, hogyan lehet igényelni pontosan a LED-eket, ki kap, ki nem jogosult rá, és hogyan segít a város az igénylésben.

ÖNÖK JELEZTÉK – MI LÉPÜNK Az online ügyintézés jelentős idő megtakarítással jár, és mivel az időből kevés van, azt nem…

Közzétette: Dióssi Csaba – 2023. október 9., hétfő

“Első és legfontosabb, hogy a városi oldalon, a polgármesteri és képviselői közösségi oldalakon, a Dunakeszi Polgárban és a Dunakeszi Poston is elérhető az erről szóló tájékoztató, de kilincsakasztókon is eljuttattuk valamennyi háztartásba” – kezdett bele Kundlya Zsófia.

“Az igénylést bárki elvégezheti otthonról is, de bármilyen kérdés merül fel, a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán telefonon és személyesen is készséggel segítenek.

Nem biztos, hogy mindenki egyszerűen meg tudja állapítani például a foglalatok típusát, és bármilyen kérdés felmerülhet a kitöltés menetében is. Kérjenek segítséget bátran, akár a képviselőket is felkereshetik, ők is tudnak segíteni az igénylésben.

Mit lehet tudni pontosan a programról?

A LED-fényforrások használata jelentős csökkenést jelent a villanyszámlában, és akár 10 éves élettartamának köszönhetően a használója sokkal kevesebb hulladékot termel. Ugyanakkora megvilágítás eléréséhez egy LED-nek akár 80-85 százalékkal kevesebb energia is elég egy égőszálas égőhöz képest. Tehát nem mindegy mivel világítunk az otthonunkban.

Egy átlagos magyar háztartásban 20 db izzó található, mely a teljes villanyköltség közel 1/3-át jelenti, akár éves szinten 70.000 Ft megtakarítás is elérhető.

A ledcsere.hu oldalon található kalkulátor segítségével néhány kattintással kiszámolható, éves szinten milyen megtakarítást eredményez, ha korszerű izzókkal világítunk otthon.

Kalkulátor számítja ki, mennyi izzóra jogosult

Hogyan lehet csatlakozni a programhoz?

A ledcsere.hu oldalon a „Jelentkezés”-re kattintva néhány perc alatt regisztrálhat bárki, akinek a nevén van a villanyszámla. Néhány adat kitöltését, illetve dokumentum feltöltését követően a rendszer az éves áramfogyasztás, valamint az otthonában talál­ható izzók száma és használati ideje alapján kiszámolja, hogy az adott háztartás hány ingyenes LED-re jogosult. A villanyszámla 30%-át veszi alapul a kalkulátor. Hangsúlyozom, ha valaki nem tudja otthonról feltölteni a dokumentumokat, az a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán segítséget kap. Fontos, hogy aki egyedül végzi el a regisztrációt, az utolsó oldalon átvételi helyként Dunakeszit jelölje be! A jelentkezéseket a CYEB munkatársai ellenőrzik, így ez igénybe vehet néhány munkana­pot. A regisztráció akkor válik véglegessé, ha a jelentkezést visszaigazoló e-mailben található linkkel a jelentkezési szándékát megerősíti.

A kalkulátorral könnyen kiszámítható, mennyit spórolhat egy év alatt

Ki vagy éppen ki nem veheti igénybe?

A lakossági programot a legtöbben igénybe tudják venni. Kivételt képeznek azok a háztartások, akik napelemmel rendelkeznek. Illetve fontos információ, hogy társasházak a közös helyiségekre – például lépcsőház – csak akkor igényelhetnek LED-eket, ha a számla a közös képviselő nevére szól. De az egyes lakásokra nincs további megkötés.

Februárban veheti át

Bármilyen további hasznos információ, amit megosztana a programmal kapcsolatban?

Nagyon fontos az ügyfélszolgálat elérhetősége: 06 27 542 800, e-mail: ugyfelszolgalat@dunakeszi.hu . A LED-izzók átvétele a Dunakeszi Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán történik majd, amely várhatóan 2024. februárban tud megvalósulni az adatfeldolgozás, izzórendelés, leszállítás, komissiózás időigényes munkafolyamatai miatt. A programba regisztrálni 2023. október 1-től október 31-ig lehet a www.ledcsere.hu oldalon. Arra bíztatok mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, jusson ingyen izzókhoz, csökkentse a villanyszámláját és tegyen azért, hogy kevésbé terhelje a környezetet! Minden további információt, kitöltési útmutatót megtalálni a városi honlapon.”

Előző cikkMiért szeretem Dunakeszit? – Erre a kérdésre várják a választ a gyerekektől
Következő cikkAzonnali vizsgálatot rendelt el a polgármester az új közétkeztetési árakkal kapcsolatban