Nyakunkon az ősz, már előre frusztráltak az emberek az iskolakezdés időszaka miatt, kommentekben pedig több helyen arról lehet olvasni, nem értik, miért nem nyáron építik át mondjuk a Kossuth-Széchenyi körforgalmat vagy az SZTK csomópontot. Aki rendszeresen olvas bennünket, az tudja az okát, hiszen ITT már írtunk róla. A város főmérnökénél ezúttal konkrétan arra kérdeztünk rá: miért most, miért nem nyáron?

Talán most van a legintenzívebb városfejlesztési időszak az évben, vagy csak mi látjuk így?

Inkább úgy fogalmaznék, most értünk a leglátványosabb időszakához a munkáknak. Vannak olyan projektek, például a Keszi sétány kialakítása, ami kevéssé zavarja a közlekedést. Emellett vannak olyanok, ahol sajnos elkerülhetetlenek a lezárások. Például a távhővezeték bővítése, vagy egy csomópont átalakítása. Ezért ezek jobban feltűnnek a közlekedőknek.

Viszont sokan teszik fel a kérdést, hogy miért nem lehetett a forgalomkorlátozásokkal járó munkákat mondjuk júniusban elkezdeni, hogy az iskolakezdésre meglegyen.

Higgyék el, ezt mi szerettünk volna a legjobban.

Egy viszontagságos időjárási időszak sem képes annyira lelassítani egy beruházást, mint a bürokrácia.

A teljesség igénye nélkül, az SZTK-nál a tervek korszerűsítésére, az összetett elektromos tervek elkészítésére és a feszültségmentesítési munkákra kellett sokat várni. A Kossuth-Széchenyi körforgalmat a távközlési adatszolgáltatás, illetve a vízvezeték-javítás elhúzódása akadályozta, az Alagligeti elkerülő útnál pedig a gázvezetékkel kapcsolatos ügyintézések miatt kellett hónapokat várni a kezdésre.

Még a halasztást is komolyan fontolóra vették

A városvezetés kifejezett kérése felénk és a kivitelező felé is, hogy a nagyobb korlátozásokkal járó beruházásokat lehetőleg a vakáció idejére ütemezzük.

Amikor láttuk, hogy az adminisztráció miatt ez nem lesz lehetséges, mérlegelni kellett: elhalasztjuk egy évvel ezeket a beruházásokat, vagy átvészeli a város valahogy ezt a pár hetet, utána viszont sokkal jobb lesz a közlekedés Dunakeszi eddigi legkritikusabb részein. Végül az utóbbi lett, véleményem szerint ez volt a helyes döntés.

Alátámasztja a fenti sorokat, hogy ami rajtunk múlik, a mi területünkön készülő fejlesztés mind megvalósul szeptemberre. Például a Radnóti gimnázium környezetében a Bajnok Géza téri és Szent István utcai parkolók vagy a Barátság úti görögkatolikus óvoda előtti parkoló. A távhőépítés miatti Nap utcai forgalomkorlátozás is megszűnt már. A Barátság úti kispiac környezetének fejlesztése is befejeződött.

Ha már belecsúsznak az őszbe, mit lehet tenni ilyenkor?

Polgármester úr minden kivitelező felé megköveteli, hogy csak akkor végezhetnek munkát lezárás mellett, ha az másként nem oldható meg. Tehát csak a végső, a legszükségesebb esetekben zárnak le útszakaszokat. Kollégáimmal rendszeresen ellenőrizzük a helyszíneket, hogy a munka a megfelelő ütemben zajlik-e. Tájékoztatókkal, a városi felületekre közzétett felhívásokkal igyekszünk segíteni a lakosságot azzal, hogy tudatjuk, mikor, hol, mire számíthatnak.

Előző cikkÚjabb 4 csoport – Gyermekzsivaj töltötte meg a Napsugár Bölcsőde frissen átadott épületszárnyát
Következő cikkApa kezdődik! Az iskola… – Legalább 15 perccel hamarabb induljon el, mint tervezte!