A Dunakeszi Művészek Nyári Tárlata 1998-ban azért jött létre, hogy a Dunakeszin élő művészek bemutatkozási lehetőséget kapjanak. A XVIII. Nyári Tárlat augusztus 19-én, 19:00 órakor nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, a VOKE József Művelődési Központban. Az intézmény igazgatója, Csoma Attila szerint még sok hasonló gyümölcsöző év vár a kezdeményezésre.

nyári tárlat

Hogyan született meg a Nyári tárlat ötlete?

Az idei évben rendezzük a 18. nyári tárlatot, így egészen 1998-ig kell visszatekintenünk annak történelmében. Az ötlet tudtommal onnan adódott, hogy a helyi művészek mindig keresték a megmutatkozási lehetőségeket, és mivel a városban nem működött olyan galéria, amely ezt az igényt ki tudta volna szolgálni, logikus elgondolás volt, hogy a művelődési központ karolja fel ezt a kezdeményezést, ahol a legnagyobb erre alkalmas terek vannak. 

Vannak állandó kiállítók, vagy minden évben más mutathatja meg tehetségét?

A kiállítók köre abból a megközelítőleg 35 művészből kerül ki, akik rendszeresen érdeklődnek a kiállítás után, és akik úgymond „benne vannak” a város kulturális vérkeringésében is. Persze minden évben vannak olyanok, akik nem tudják vállalni a kiállítást, de akadnak új csatlakozók is. Idén úgy tűnik 34 kiállítónk lesz, aminek nagyon örülök.

Van valamilyen irányelv, melynek mentén összeállítják a programot?

A kiállítás legfőbb szervező elve az, hogy csak helyi alkotókat várunk kiállítónak. Nem számít, hogy milyen stílusban vagy műfajban alkot, az a fontos nekünk, hogy helyi művész legyen. A minőséget tekintve is nagy a szórás. Vannak komoly állami és önkormányzati kitüntetésekkel rendelkező alkotók, de sok lelkes amatőr is van a mezőnyben. Ami összeköti őket, hogy megvan bennük a belső igény és késztetés, hogy a tágabb közönség számára is megmutatkozzanak. Ez az igény szinte kivétel nélkül igényességet is szül, azaz, mindenki a legjobbat hozza ki magából, és a legjobb alkotásait hozza el.

Volt olyan művész, aki további lehetőségekhez jutott a dunakeszi kiállítás által?

Egy csoportos kiállítás mindenkinek egy jó bemutatkozási lehetőség, és a Nyári Tárlat az évek során a város egyik legrangosabb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. Nem véletlenül döntöttünk úgy, hogy a tavalyi év után idén is önálló katalógust adunk ki a kiállításról. Aki komolyan és elhivatottan szeretne dolgozni tovább a maga területén az itt barátokra, társakra, biztató szóra talál. Biztos vagyok benne, hogy inspirálóan hatnak a kiállítókra a művésztársak alkotásai is.