A Chilli Cuki fagylaltozó áprilisban rangos elismerést érdemelt ki, Cocco Mio nevű fagylaltjuk a Gelato Festival Challenge magyarországi döntőjén győztes lett! Így az európai selejtezőt megnyerve a Cuki továbbjutott a verseny jövő évi bolognai döntőjébe. Megkóstoltuk a díjnyertes fagylaltot és beszélgettünk annak megalkotójával!
Dunakeszi egyik eldugott kis utcájának végében, emeletes házak alatt található a Chilli Cuki. A családi vállalkozás tulajdonosa Szmolenszky Zoltán, aki szerint a sikerük elengedhetetlen része a biztos és mindig vidám csapat, a türelmes család, vendégeik biztatása és a rengeteg inspiráló szó, amit kap. Vele beszélgettünk.
Mikor nyitott meg a fagylaltozó? Honnan jött maga az ötlet, aminek köszönhetően saját vállalkozásba fogott/üzletet nyitott?
Idén vagyunk 10 évesek (2009-ben nyitottunk), ezért ez a dobogós helyezés a legszebb ajándék a Cuki születésnapjára.
Anno a családi vállalkozást bátyámmal indítottuk, innen a Chilli név is, ami a kettőnk kapcsolatát (paprikás) jól tükrözte, illetve a dupla „ll” betű jelölt minket a testvéreket.
Az első év elteltével bátyám más irányban, területen folytatta vállalkozását, mi pedig a párommal folytattuk a Cuki működtetését. Saját magunk készítjük a fagylaltokat.
Ön szerint mitől jó egy fagylalt? Mi a jó fagylalt titka?
Ha szívből és szeretetből készítjük! Csak addig szabad csinálni amíg szeretjük, amíg nem a munkát, hanem azt a sok mosolygós és vidám arcot látjuk a fagylalt mögött. Minden nap reggel 5 kor kezdünk és frissen készítjük a fagyit. Igen, a jó fagylalt titka a frissesség. Mi soha nem dolgozunk háttérhűtőre, amit elkészítünk azt ki is rakjuk a pultba. A másik nagyon fontos dolog az alapanyag, a minél magasabb minőség, minél több természetes összetevő.
A gyümölcsfagylaltjaink nem aromából, pasztából készülnek, hanem gyümölcsből, a csokoládét főzzük és nem porból keverjük.
Ha elkészítünk egy fagylaltot és kitesszük a pultba, mindig kóstoltatjuk és kikérjük a vendégeink véleményét. Ez a legjobb ellenőrzés, el kell fogadni mások véleményét, az sokat segít.
Áprilisban szép sikert könyvelhettek el. Cocco Mio fantázianevű fagylaltjuk a Gelato Festival Challenge magyarországi döntőjén győztes lett. Honnan jött maga a versenyzés ötlete? Ki álmodta meg ezt a sikeres összeállítást?
A Gelato Festival Challenge egy szuper verseny, remek alkalom találkozni a kollégákkal, ötletelni vagy csak egy jót beszélgetni. A Cocco Mio egy hirtelen jött névválasztás, de egy régen dédelgetett álom.
A kókusz fagyi a szívem csücske már évek óta. Bárhol járok a világban mindenhol kipróbálom!
A nyertes fagylalt is így készült, egy hónapig kísérleteztünk, kóstoltattunk fagylalt mesterekkel, egyeztettünk.
Első ránézésre a díjnyertes Cocco Mio egy tejszínes fagylaltra hasonlít. Megkóstoltuk. Érezni a krémes alapban a kókuszt, a csokoládé darabokat. Mi az, amit elárulhat még róla, mik a titkos összetevők?
A kókusszal nem igazán szoktak versenyen indulni, mert nem olyan különleges mint egy mangó, 100% pisztácia, illetve nehéz tiszta kókusz ízű fagylaltot készíteni ami visszaadja azt, amit egy kókusztól várunk. Végül megszületett a versenyfagylalt!
100 % kókuszpüréből, malibulikőr és belga tejcsokoládé roppanós hozzáadásával, amit karamellizált pekándióval hintünk meg.
Jól éreztétek, ez egy testes, tejes fagylalt, és a titka nem más mint a minőségi összetevők. Ezt a vendégek véleménye is alátámasztja, mert nem tudunk annyit csinálni, amit el ne vinnének.
Mik az éppen aktuális fagylalttrendek? Hogyan készülnek a nyári (fő) szezonra?
Ezt nehéz megmondani, de én úgy látom, hogy a letisztult ízek vannak előnyben, 100 % indiai mangó, birsalma, valódi zöldalma (nem aroma, nem paszta), citrom !! (ezt is el lehet rontani) stb.
A bestseller-ek listáján jelen van a 100% sós–pestos pisztácia, sós mogyoró, tiramisu, a csokoládé összes verziója és még sorolhatnám…
Ami nagyon biztató, hogy a gyerekek is elkezdték a gyümölcsfagylaltot fogyasztani, és nem a „kék” fagyit kérik rögtön.
Rengeteg újdonsággal, különlegességekkel készülünk az idei szezonban is, és készülünk a május végi országos fagylaltversenyre! Már kísérletezünk az ízekkel, hamarosan a pultban lesz az újabb kreáció.
A Chilli Cuki elérhetőségét ITT találják.